O companie australiană a dezvoltat o nouă tehnologie care menţine laptele proaspăt timp de peste 60 de zile

O companie australiană a dezvoltat o nouă tehnologie care menţine laptele proaspăt timp de peste 60 de zile

Naturo, o companie australiană de tehnologie alimentară a dezvoltat o tehnologie de procesare a laptelui proaspăt, care rămâne proaspăt şi sigur pentru consumul uman timp de mai mult de 60 de zile. Este cea mai importantă inovaţie din industria produselor lactate de la pasteurizarea laptelui, descoperită în 1864.

Industria lactatelor la nivel mondial a fost evaluată la 413 miliarde dolari în2017, cea mai mare parte fiind reprezentată de comercializarea laptelui.

Tehnologia inovatoare a fost aprobată de către autoritatea de reglementare a siguranţei alimentelor din Australia, ”Dairy Food Safety Victoria” ca un ”tratament alternativ pentru pasteurizarea laptelui crud" şi testată independent şi validată de o organizaţie ştiinţifică australiană de vârf, informează Reuters.

Tehnologia de procesare patentată de Naturo oferă lapte care este 100% natural, fără aditivi sau conservanţi, are un nivel nutriţional superior, îşi păstrează culoarea şi gustul natural şi are o durată de depozitare la refrigerare de cel puţin 60 de zile în comparaţie cu alte forme de lapte de vacă prelucrat prin pasteurizare şi ambalat cu tehnologia UHT.

Descoprirea australienilor poate schimba jocul pe piaţa mondială a lactatelor deoarece durata de depozitare extinsă a produsului permite ca laptele să fie expediat mai uşor şi mai ieftin către pieţele din întreaga lume. Procesul a fost aplicat doar laptelui de vacă, dar poate fi extins şi la alte forme de lapte, inclusiv cel de cămilă, capră, lapte de oaie şi multe altele.

Inventatorul tehnologiei este Jeff Hastings, fondator şi CEO al companiei Naturo, inginer agricol cu peste 30 de ani de experienţă în domeniul agrobusinessului mondial. El a dezvoltat anterior tehnologia de prelucrare a merelor feliate şi, mai recent, a comercializat tehnologia 100% naturală de prelucrare a fuctelor de avocado.

”Laptele nostru are gust de lapte proaspăt luat direct de la vaci. Este mai sigur, mai sănătos şi durează mai mult. Diferenţa principală dintre laptele nostru şi laptele pasteurizat este faptul că nu fierbem laptele pentru al face să fie sigur pentru consumul uman. Laptele nostru este mult mai aproape de laptele în starea iniţială şi superior din punct de vedere nutriţional”, afirmă Jeff Hastings.

Prin procedeul de pasteurizare laptele este încălzit până la o temperatură de minimum 72 ° C timp de cel puţin 15 secunde, pentru a fi sigur. Prin acest proces însă se pierd o parte din calităţile laptelui. În special pasteurizarea ucide toată activitatea fosfatazei alcaline, o enzimă esenţială pentru funcţia hepatică şi dezvoltarea osoasă şi reduce nivelurile de vitamină B2 şi B12 esenţiale copiilor, iar noua tehnologie elimină aceste neajunsuri, mai susţin autorii cercetării.

În cele mai recente teste ştiinţifice independente, laptele conservat prin noua tehnologie a rămas proaspăt şi potrivit pentru consumul uman la încheierea unei perioade de testare de 91 de zile, comparativ cu numai 14 zile pentru laptele standard pasteurizat proaspăt.

viewscnt