Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Australia de Sud arată că o dietă picantă ar putea fi asociată cu un risc crescut de a dezvolta demenţă.
Un studiu cu o durată de 15 ani ce a analizat 4.582 de adulţi chinezi cu vârsta de peste 55 de ani a găsit dovezi ale declinului cognitiv mai rapid în cazul celor care au mâncat în mod constant mai mult de 50 de grame de ardei pe zi. Pierderea memoriei a fost şi mai importantă dacă iubitorii de chili au fost slabi.
Studiul, condus de dr. Zumin Shi a arătat că cei care au consumat mai mult de 50 de grame de ardei pe zi au avut un risc aproape dublu de pierdere a memoriei şi de declin cognitiv.
"Consumul de chili s-a dovedit a fi benefic pentru greutatea corporală şi tensiunea arterială în studiile noastre anterioare. Cu toate acestea, în acest studiu, am descoperit efectele adverse ale acestora asupra cogniţiei în rândul adulţilor în vârstă", a spus dr. Zumin, citat de sciencedaily.com.
La rândul său dr. Ming Li, epidemiolog la Universitatea Australia de Sud, unul dintre cei cinci cercetători implicaţi în studiu, spune că aportul de chili analizat pe parcursul cercetării include atât ardei chili proaspeţi cât şi pe cei uscaţi, dar nu şi ardeii dulci sau piperul negru.
Chili este unul dintre cele mai frecvent utilizate condimente din lume şi este deosebit de popular în Asia în comparaţie cu ţările europene.
Capsaicina este componenta activă din chili care,potrivit informaţiilor, accelerează metabolismul, arde grăsimile şi inhibă tulburările vasculare, dar acesta este primul studiu longitudinal care investighează asocierea dintre aportul de chili şi funcţia cognitivă.
Cei care au mâncat cei mai mulţi ardei chili au avut un indice de masă corporală mai scăzut şi au fost mai activi din punct de vedere fizic în comparaţie cu cei care nu au consumat.
Cercetătorii mai afirmă că oamenii cu greutate corporală normală pot fi mai sensibili la aportul de chili decât persoanele supraponderale, de unde rezultă impactul asupra memoriei şi greutăţii. Nivelul de educaţie poate juca, de asemenea, un rol în declinul cognitiv dar această asociere necesită cercetări suplimentare.