O nouă metodă de tratament a stresului post-traumatic, dezvoltată de cercetători din SUA

O nouă metodă de tratament a stresului post-traumatic, dezvoltată de cercetători din SUA

O echipă de cercetători din Statele Unite a găsit o cale de a îmbunătăţi un tratament comun pentru tulburarea de stres post-traumatic (TSPT), schimbând modul prin care creierul învaţă să răspundă mai puţin strict la frică, conform unei cercetări publicate în ”Journal of Neuroscience”.

Studiul efectuat de cercetătorii de la The University of Texas at Austin Dell Medical School sugerează o posibilă îmbunătăţire a terapiei prin expunere – standardul din prezent al tratamentului pentru TSPT şi reducerea anxietăţii – ce ajută oamenii să abordeze gradual amintirile şi sentimentele lor legate de traume, confruntându-le într-un cadru sigur, departe de o ameninţare reală.

Într-un studiu asupra 46 de adulţi sănătoşi, cercetătorii au comparat reacţiile emoţionale ale participanţilor cu înlocuirea unui şoc electric neplăcut aplicat pe încheietură cu un sunet neutru neaşteptat, în loc de a opri pur şi simplu şocul electric. Oprirea şocurilor ce cauzează frica este norma curentă în terapia de expunere. Activitatea cerebrală a participanţilor a fost măsurată prin rezonanţă magnetică (RMN). Reacţiile lor emoţionale au fost măsurate prin cât de mult le transpirau palmele.

În comparaţie cu oprirea şocului electric, înlocuirea şocurilor ce cauzează frică cu un sunet neutru a fost asociată cu o activitate crescută în cortexul prefrontal ventromedial – o zonă critică pentru învăţarea siguranţei şi inhibarea fricii. Această înlocuire de asemenea a scăzut reacţiile emoţionale ale participanţilor la imagini ce au fost anterior asociate cu şocul electric când aceştia au fost testaţi în ziua următoare.

”Acest tratament simplu de înlocuire a unei ameninţări aşteptate cu un sunet inofensiv a rezultat într-o memorie pe termen lung de siguranţă, ceea ce sugerează că printr-o intervenţie destul de uşoară, nonfarmaceutică, creierul ar putea să fie capabil să îşi controleze mai bine răspunsul la frică”, a spus autorul studiului dr. Joseph Dunsmoor, profesor asistent în Departamentul de Psihiatrie de la Şcoala Medicală Dell, citat de sciencedialy.com.

În studiu, echipa lui Dunsmoor a împărţit la întâmplare participanţii în două grupuri – cei cărora li s-a oprit şocul şi cei al căror şoc li s-a înlocuit cu un sunet neutru. Ambele grupuri au fost expuse la o imagine a unei feţe, în pereche cu un şoc electric pe încheietură în prima zi a studiului. Grupurile au fost apoi expuse la imagine cu şocul oprit, sau înlocuit cu sunetul surprinzător. Ambele grupuri s-au întors în ziua următoare pentru măsurarea activităţii cerebrale şi răspunsurilor emoţionale la imaginile condiţionate de frică.

”Este bine ştiut faptul conform căruia creierul învaţă prin surprize. Studiul nostru sugerează că înlocuirea evenimentelor aşteptate aversive cu evenimente neaşteptate şi neutre, chiar şi cu un sunet simplu, reprezintă o metodă de a capta atenţia astfel încât creierul să poată regla frica mai eficient.

viewscnt