O nouă metodă de vaccinare împotriva infecţiilor cu transmitere sexuală a fost dezvoltată de cercetători britanici

O nouă metodă de vaccinare împotriva infecţiilor cu transmitere sexuală a fost dezvoltată de cercetători britanici

Cercetătorii de la King’s College din Londra au arătat modul prin care vaccinarea prin piele poate genera celule T CD8 ce sunt recrutate de ţesuturile genitale şi care ar putea fi folosite ca o strategie de vaccinare pentru infecţiile transmise sexual (ITS), potrivit unui studiu publicat în ”Nature Communications”.

Una din provocările în ceea ce priveşte dezvoltarea vaccinurilor pentru ITS, ca HIV sau ca virusul herpes simplex, este înţelegerea modului prin care celule imune specializate, numite celule T CD8, se formează în acea parte a corpului în care virusul a intrat prima dată.

Aceste celule trebuie să se afle la locul lor şi să fie pregătite să furnizeze o apărare imună protectivă imediată, ceea ce este mai eficient decât aşteptarea ca celule imune din sânge să intre în ţesuturi deoarece necesită timp.

Înainte de acest studiu se credea că în mod ideal vaccinurile ar fi trebuit să fie administrate la suprafaţa corpului (de exemplu ţesutul genital feminin) unde infecţia ar putea apărea, pentru ca sistemul imunitar să poată genera aceste celule T CD8 şi să elimine orice virus viitor întâlnit. Oricum, administrarea vaccinurilor direct în ţesutul genital feminin nu este nici un lucru dorit de pacientă, nici eficient.

Acum, echipa de cercetare a arătat că strategia lor de vaccinare generează un pluton de celule imune, numite celule limfatice ILC1 şi monocite, care acţionează conjugat în ţesutul vaginal şi eliberează chimicale (chemokine) care alertează celulele T CD8 generate de vaccin pentru a coloniza ţesutul genital.

Cercetarea are la bază o lucrare anterioară a echipei, pentru dezvoltarea unor tehnici de vaccinare prin piele prin folosirea unui ”micro-ac” ce se dizolvă la atingerea cu pielea şi eliberează vaccinul fără să necesită o injecţie cu un ac hipodermic care ar putea genera răspunsuri imune.

”Acest lucru subliniază modul prin care grupuri specializate de celule imune pot fi valorificate în ţesuturile distante pentru a atrage celule T CD8 protective, protejând ţesuturile de infecţii. Acum trebuie să confirmăm aceste rezultate şi pentru alte tipuri de vaccinuri pentru a vedea dacă o cale comună este declanşată de vaccinarea prin piele. Dacă acest lucru este dovedit, ar putea avea un impact semnificativ asupra îmbunătăţirii eficienţei vaccinurilor împotriva infecţiilor transmise sexual”, a spus autoarea principală a studiului, prof. Linda Klavinskis citată de sciencedialy.com.

viewscnt