O nouă modalitate de prevenire a vânzării medicamentelor contrafăcute dezvoltată de cercetătorii americani

O nouă modalitate de prevenire a vânzării medicamentelor contrafăcute dezvoltată de cercetătorii americani

Cercetătorii de la Universitatea de Stat din Portland vor să prevină invadarea pieţii de către produsele farmaceutice contrafăcute. Ei au publicat recent un protocol Blockchain ce ar putea face asta.

Nirupama Bulusu, prof. de IT la Colegiul Maseeh de Inginerie şi IT, a lucrat cu studentul doctorand Naif Alzahrani pentru a publica ”Un nou produs blockchain anti-contrafacere folosind un protocol dinamic consensual complet descentralizat” în jurnalul ”Concurrency and Computation: Practice and Experience”.

Abordarea lor constă într-un protocol Blockchain pentru întregistrarea tranzacţiilor, o metodă nouă şi mai sigură, ce ar ajuta la restrângerea vânzării produselor farmaceutice contrafăcute prin verificarea produselor şi descentralizare.

Protocolul Blockchain stochează registrele tranzacţionale pe tot parcursul procesului de vânzare, prin crearea unui lanţ de informaţii. Doar utilizatorii cu o cheie specifică pot adăuga sau modifica informaţia stocată. Protocolul PSU le permite vânzătorilor să urmărească şi să verifice produsele fără a se baza pe sisteme centralizate vulnerabile la atac.

Bulusu a spus că a vrut să creeze protocolul din cauza crizei famaceuticelor contrafăcute, ce dăunează la nivel internaţional populaţiilor mai vulnerabile.

”Am vrut să facem ceva ce nu poate fi stricat”, a spus ea, citată de sceincedialy.com.

Ei au cuplat protocolul cu etichete ale produselor digitale ce includ seria produsului, data de expirare şi numele.

Majoritatea sistemelor din prezent anti-contrafacere sunt centralizate, ceea ce înseamnă că este mai uşor pentru oameni şi maşini să înregistreze bunuri false.

”Acest protocol ar putea distruge şi opri reţelele de aprovizionare ilicite”, a adăugat Bulusu.

În teorie, protocolul lor ar putea fi aplicat asupra oricărui lanţ de aprovizionare – mare sau mic.

Companiile de nişă îngrijorate cu privire la violările mărcilor lor, ar putea fi principalii beneficiari ai protocolului. Autorii susţin că patronii afacerilor ar putea chiar să verifice istoricul produsului lor şi să urmărească obiectele pas cu pas de pe telefonul lor mobil.

Un beneficiu al protocolului Blockchain este că informaţia este mai dificil de falsificat şi modificat, ceea ce face mai uşoară verificarea tranzacţiilor, conform lui Bulusu.

viewscnt