Un instrument inovator ar putea reduce complicaţiile rănilor cronice şi ar putea îmbunătăţi rezultatele pentru pacienţi.
Peste 6,5 milioane de americani suferă de leziuni cronice - răni care nu se vindecă după câteva luni. Aproape toate aceste răni conţin bacterii, care - dacă nu sunt detectate şi îndepărtate - pot duce la infecţii grave şi la complicaţii, inclusiv amputarea unui membru.
Acest lucru este valabil în special pentru pacienţii cu ulcere ale piciorului diabetic (răni deschise), care afectează o treime din persoanele cu diabet.
Aproximativ 20% dintre persoanele care dezvoltă un ulcer al piciorului diabetic vor necesita amputarea unui membru inferior, potyrivit Asociaţiei Americane pentru Diabet.
Atunci când curăţă o rană, medicii elimină cât mai multe bacterii posibil. Cu toate acestea, procesul se confruntă cu o limitare majoră întrucât nu toate bacteriile pot fi văzute cu ochiul liber, iar unele pot fi omise în timpul curăţării rănii.
O nouă cercetare condusă de Keck Medicine, din cadrul Universităţii din California de Sud (USC), publicată recent online în jurnalul Advances in Wound Care sugerează că ar putea exista o metodă mai eficientă de a detecta bacteriile în timpul curăţării plăgilor.
Imagistica prin autofluorescenţă (AF), în care un dispozitiv portabil „luminează” bacteriile invizibile pentru ochiul uman, utilizează lumina violet pentru a ilumina moleculele din pereţii celulari ai oricărei bacterii. Diferitele tipuri de bacterii se colorează diferit, permiţând medicilor să determine imediat cât de multe şi ce tipuri de bacterii sunt în rană.
„Sperăm că această nouă tehnologie îi poate ajuta pe chirurgi să îşi îmbunătăţească acurateţea atunci când localizează şi, în consecinţă, elimină bacteriile din răni şi, prin urmare, să îmbunătăţească rezultatele pentru pacienţi, în special pentru cei cu răni ale piciorului diabetic”, a declarat marţi, într-un comunicat, dr. David G. Armstrong, chirurg specialist în podiatrie şi în conservarea membrelor la Keck Medicine şi autor principal al studiului.
Detectarea precoce şi eliminarea bacteriilor dintr-o rană este vitală pentru prevenirea amputaţiilor evitabile, spune medicul.
Credit: Dr. David G. Armstrong, Keck Medicine (USC), 27 august 2024
Cercetarea, o revizuire a 25 de studii din literatura de specialitate, care examinează eficacitatea imagisticii AF în tratarea pacienţilor diabetici cu ulcere ale piciorului, arată că metoda poate identifica bacteriile din răni la aproximativ 9 din 10 pacienţi faţă de evaluările clinice tradiţionale.
În mod curent, medicii curăţă plăgile, apoi trimit probe de ţesut la laborator pentru a identifica tipurile specifice de bacterii prezente în rană şi pentru a determina cel mai bun protocol de tratament pe baza acestor rezultate, cum ar fi administrarea de antibiotice pacientului sau furnizarea unui tip special de pansament.
Acest proces poate dura zile întregi, timp în care se poate instala o infecţie, spune dr. Armstrong.
Cu imagistica AF, medicii pot lua decizii medicale în timpul curăţării plăgii, în loc să aştepte rezultatele de laborator pentru a iniţia tratamentul.
Un alt beneficiu al tehnologiei este că, atunci când bacteriile sunt detectate devreme, pacientul poate evita luarea de antibiotice, care în îngrijirea plăgilor pot fi de durată, evitând astfel rezistenţa la antibiotice.
„Această intervenţie în timp real poate permite un tratament mai rapid şi mai eficient pentru răni”, a precizat dr. Armstrong.
Medicii de la Keck Medicine folosesc deja tehnologia pentru a trata cu succes pacienţii cu răni cronice, inclusiv ulcerele piciorului diabetic.
Echipa speră că mai multe cercetări în acest domeniu vor promova, în viitor, imagistica AF drept standard de îngrijire pentru managementul rănilor.