Cercetătorii de la University of British Columbia au dezvoltat un microscop cu laser specializat ce are abilitatea potenţială de a diagnostica boli ce includ cancerul de piele, cât şi de a efectua intervenţii chirurgicale incredibil de precise – toate fără a tăia pielea.
Cercetătorii au descris tehnologia într-un studiu publicat în ”Science Advances”.
”Tehnologia noastră ne permite să scanăm rapid ţesuturile şi atunci când vedem o structură celulară suspicioasă sau anormală, putem efectua intervenţii chirurgicale ultra-precise în ţesut – fără a tăia pielea”, a spus co-autorul principal al studiului Yimei Huang, fost postdoctorand în departamentul de dertmatologie şi ştiinţe ale pielii la UBC şi BC Cancer, citat de sciencedialy.com.
Dispozitivul este un tip specializat de microscop cu multifotoni ce permite scanarea ţesuturilor vii până la un milimetru în profunzime folosind un laser cu infraroşu ultrarapid. Ceea ce diferenţiază microscopul cercetătorilor de tehnologiile anterioare este faptul că este capabil nu numai să scaneze digital ţesutul viu, dar şi să trateze ţesutul prin intensificarea căldurii produse de laser.
Când este aplicat pentru tratarea bolilor de piele, microscopul permite personalului medical să ţintească locul exact al zonei afectate, să o diagnosticheze şi să o trateste instantaneu. Dispozitivul ar putea fi folosit să trateze orice structură a corpului ce poate fi atinsă de lumină şi ce necesită un tratament extrem de precis, inclusiv nervi sau vase de sânge în piele, ochi, creier şi alte structuri vitale.
”Putem modifica căile vaselor de sânge fără a afecta vreun vas de sânge sau ţesut din împrejurime. Pentru diagnosticarea şi scanarea bolilor cum ar fi cancerul de piele, acesta ar putea fi revoluţionar”, a precizat la rândul său coautorul studiului Harvey Lui, profesor la departamentul de dermatologie şi ştiinţe ale pielii la UBC dermatolog la BC Cancer.
Cercetătorii au vrut să facă tehnologia microscopului multifoton mai versatilă şi să îi îmbunătăţească de asemenea precizia.
Autorii studiului sunt primii care nu doar că au ajuns la scanarea video rapidă ce permite aplicaţii clinice, dar sunt şi primii ce au dezvoltat această tehnologie în scop terapeutic.
Cercetătorii au cooperat cu câteva departamente de la UBC, inclusiv cel de inginerie mecanică, cel de inginerie electrică şi cel de oftalmologie, pentru a dezvolta diferite versiuni ale tehnologiei. Explorarea include cercetarea în dezvoltarea unei versiuni în miniatură ce ar putea fi folosită pentru a efectua examinări microscopice şi tratamente în timpul endoscopiei – o procedură non-chirurgicală folosită pentru a examina tractul digestiv al unei persoane cu un endoscop, un tub flexibil cu o lumină şi o cameră ataşate de el.