Mai multe studii sugerează o legătură între un aport redus de vitamina K şi un risc crescut de diabet. Cu toate acestea, mecanismele biologice prin care vitamina K protejează împotriva diabetului au rămas necunoscute până acum.
Într-un nou studiu, cercetătorii canadieni au identificat un nou rol al vitaminei K şi al gamma-carboxilării în celulele beta şi rolul lor potenţial protector în diabet, realizând o premieră după 15 ani de cercetare.
Descoperirea făcută de oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Montreal (UdeM) şi de la Institutul de Cercetări Clinice afiliat din Montreal (IRCM), reprezintă un progres binevenit în înţelegerea mecanismelor care stau la baza diabetului, o boală care afectează una din 11 persoane la nivel mondial şi pentru care, în prezent nu există un tratament curativ.
Publicat săptămâna trecută, în revisat Cell Reports, studiul explică, cel puţin în parte, modul în care vitamina K ajută la prevenirea diabetului şi ar putea duce la noi aplicaţii terapeutice pentru diabetul zaharat de tip 2.
Vitamina K este un micronutrient recunoscut pentru rolul său în coagularea sângelui, în special în gamma-carboxilare, o reacţie enzimatică esenţială pentru acest proces. De mai mulţi ani se crede că această vitamină şi, prin urmare, gamma-carboxilarea, ar putea avea şi alte funcţii.
Enzime în cantităţi mari
În studiul lor, echipa de la IRCM a reuşit să determine pentru prima dată că enzimele implicate în gamma-carboxilare şi, prin urmare, în utilizarea vitaminei K sunt prezente în cantităţi mari în celulele beta pancreatice, chiar celulele care produc preţioasa insulină ce controlează nivelul de zahăr din sânge.
„Se ştie că diabetul este cauzat de o reducere a numărului de celule beta sau de incapacitatea acestora de a produce suficientă insulină, de unde şi interesul nostru deosebit pentru această descoperire nouă", a declarat profesorul Mathieu Ferron, un cercetător de frunte în domeniul biologiei moleculare.
Pentru a elucida mecanismul celular prin care vitamina K menţine funcţia celulelor beta, a fost esenţial ca cercetătorii să determine ce proteină a fost ţintită de gamma-carboxilarea în aceste celule.
„Am reuşit să identificăm o nouă proteină gamma-carboxilată numită ERGP", a adăugat Julie Lacombe, care a efectuat studiul în laboratorul lui Ferron.
Potrivit cercetătoarei, studiul arată că această proteină joacă un rol important în menţinerea nivelurilor fiziologice de calciu în celulele beta pentru a preveni o perturbare a secreţiei de insulină.
În studiu, cercetătorii au demonstrat că vitamina K, prin intermediul gamma-carboxilării, este esenţială pentru ca ERGP să îşi îndeplinească rolul.
Este pentru prima dată în 15 ani când a fost identificată o nouă proteină dependentă de vitamina K, deschizând un nou domeniu de cercetare în acest domeniu.