Cercetătorii au identificat un şablon al activităţii cerebrale ce prezice furia experimentată în timpul viselor, conform unui nou studiu asupra adulţilor sănătoşi publicat în ”JNeurosci”.
Cercetarea are potenţialul de a-i ajuta pe cercetători să înţelegă baza naturală a conţinutului emoţional al coşmarurilor, precum şi caracteristicile ale unor variate tulburări de somn şi tulburări mintale.
Chiar dacă emoţiile sunt experimentate atât în stare trează cât şi în timpul somnului, câteva studii au investigat mecanismele cerebrale de la baza componentelor viselor.
Pileriin Sikka şi colegii săi de la Universitatea din Turku, Finlanda, Universitatea din Skovde, Suedia şi Universitatea Cambridge au descoperit un mecanism emoţional comun între cele două stări de conştienţă, conform sceincedialy.com.
Cercetătorii au obţinut registre de electroencefalografii de la participanţii care au petrecut două nopţi separate într-un laborator de somn. După aproximativ cinci minute de somn cu mişcări rapide ale ochilor (REM), participanţii au fost treziţi şi au fost rugaţi să-şi descris visul şi să descrie emoţiile pe care le-au experimentat în vis.
Indivizii care au prezentat o activitate cerebrală crescută de bandă alfa în cortexul frontal dreapta şi mai puţin în cel din stânga, în timpul somnului REM dar şi după trezire, au experimentat mai multă furie în visele lor.
Această semnătură neuronală – numită asimentria alfa frontală (FAA) – a fost legată de furie şi de reglarea de sine din starea conştientă.
Împreună, aceste rezultate sugerează că FAA ar putea reflecta un indicator universal pentru reglarea emoţiilor.