O simplă analiză de sânge ar putea indica persoanele cu diabet de tip 2, care prezintă un risc mai mare de a dezvolta anumite tipuri de cancer

O simplă analiză de sânge ar putea indica persoanele cu diabet de tip 2, care prezintă un risc mai mare de a dezvolta anumite tipuri de cancer

Persoanele cu diabet zaharat de tip 2 care prezintă un risc mai mare de a dezvolta anumite tipuri de cancer ar putea fi identificate printr-un simplu test de sânge, potrivit unui studiu ce va fi prezentat la reuniunea anuală din acest an a Asociaţiei Europene pentru Studiul Diabetului (EASD), care va avea loc în Spania, la Madrid, între 9-13 septembrie.

S-a constatat că nivelurile mai ridicate ale citokinei proinflamatorii interleukina-6 sunt asociate cu un risc mai mare de a dezvolta o serie de tipuri de cancer. Un stil de viaţă sănătos şi un control bun al glicemiei ar putea reduce inflamaţia şi riscul de cancer.

Se ştie că persoanele cu diabet de tip 2 prezintă un risc mai mare de a dezvolta cancere asociate cu obezitatea (cancere OR), inclusiv cancer de sân, renal, uterin, tiroidian şi ovarian, precum şi cancere gastrointestinale, inclusiv cancer colorectal şi pancreatic, şi mielom multiplu.

Se crede că inflamaţia cronică de grad scăzut, care este prevalentă atât în obezitate, cât şi în diabetul zaharat de tip 2, joacă un rol semnificativ în dezvoltarea cancerului în ambele afecţiuni.

O echipă de la Centru de diabet a Universităţii Odense (OUH), din Danemarca, a explorat dacă diferenţele în nivelurile de citokine proinflamatorii, proteine ale sistemului imunitar care sporesc inflamaţia, ar ajuta la identificarea persoanelor cu diabet zaharat de tip 2 care sunt deosebit de expuse riscului de cancer OR.

„Identificarea persoanelor care prezintă un risc mai mare pentru aceste cancere ar permite o monitorizare şi o detectare precoce mai bine direcţionate şi mai eficiente, îmbunătăţind potenţial rezultatele prin intervenţia mai timpurie şi tratamentul personalizat”, a declarat într-un comunicat Mathilde Dahlin Bennetsen, de la Centrul de diabet al Universităţii Odense.

Studiul a implicat 6.466 (40,5% femei, cu vârsta medie de 60,9 ani) membri ai cohortei Centrului danez pentru cercetare strategică în diabet (DD2), un studiu în curs de desfăşurare al persoanelor nou diagnosticate cu diabet zaharat de tip 2.

Nivelurile citokinelor proinflamatorii interleukina-6 (IL-6), factorul de necroză tumorală-alfa (TNF-alfa) şi proteina C reactivă de înaltă sensibilitate (hsCRP) au fost măsurate la începutul studiului.

IL-6 şi TNF-alfa sunt eliberate de ţesutul adipos şi sunt adesea găsite la niveluri mai ridicate la persoanele cu diabet zaharat de tip 2.

Participanţii au fost grupaţi în trei categorii în funcţie de nivelurile de IL-6: treimea inferioară (IL6 ≺0,94pg/ml), treimea de mijloc (0,94-1,58pg/ml) şi treimea superioară (>1,58pg/ml).

Aceştia au fost apoi urmăriţi timp de o medie de 8,8 ani, timp în care 327 au dezvoltat un cancer legat de obezitate.

Nivelurile mai ridicate de IL-6 la momentul iniţial au fost asociate cu un risc mai mare de a dezvolta un cancer OR.

Atunci când rezultatele au fost ajustate în funcţie de vârstă, sex, durata diabetului, consumul de alcool, circumferinţa taliei, activitatea fizică, HbA1c (o măsură a modului în care este controlată glicemia ), nivelul trigliceridelor, utilizarea medicamentelor hipolipemiante şi a celor pentru diabet, persoanele din grupul cel mai ridicat au avut un risc cu 51% mai mare de a dezvolta un cancer OR comparativ cu cele din grupul cel mai scăzut.

TNF-alfa şi hsCRP au fost asociate doar slab cu cancerele OR, comparativ cu IL-6.

Luarea în considerare a statutului de fumător nu a schimbat rezultatele.

Atunci când cercetătorii au adăugat nivelurile iniţiale de IL-6 la alţi factori cunoscuţi pentru creşterea riscului de cancere legate de obezitate, aceasta a condus la o creştere mică, dar importantă a capacităţii de a estima dacă o persoană va dezvolta unul dintre cancere.

În schimb, includerea TNF-alfa sau a hsCRP nu a îmbunătăţit modelele predictive.

Autorii concluzionează că nivelurile mai ridicate de IL-6 sunt asociate cu dezvoltarea cancerelor OR la pacienţii care au fost recent diagnosticaţi cu diabet zaharat de tip 2.

În viitor, un simplu test de sânge ar putea identifica persoanele care prezintă un risc mai mare de apariţie a cancerelor, spun autorii studiului.

Cu toate acestea, sunt necesare cercetări suplimentare pentru a determina dacă testarea ar îmbunătăţi detectarea precoce şi gestionarea acestor cancere.

„Înţelegerea faptului că nivelurile mai ridicate de inflamaţie pot indica un risc mai mare de apariţie a anumitor tipuri de cancer subliniază importanţa controalelor regulate şi a gestionării eficiente a diabetului.

Menţinerea unui stil de viaţă sănătos şi aderenţa la planurile de tratament pot ajuta potenţial la gestionarea inflamaţiei şi la reducerea riscului de cancer, spun cercetătorii.

viewscnt