Oamenii de ştiinţă au creat „gemeni digitali” ai pacienţilor cu cancer pentru a estima cât de bine funcţionează tratamentele

Oamenii de ştiinţă au creat „gemeni digitali” ai pacienţilor cu cancer pentru a estima cât de bine funcţionează tratamentele

Cercetătorii au demonstrat că pot recrea cu acurateţe studiile clinice ale noilor tratamente utilizând „gemeni digitali” ai pacienţilor reali cu cancer. Tehnologia, care se bazează pe algoritmi utilizaţi de astrofizicieni pentru a descoperi găurile negre în spaţiul cosmic, va fi prezentată vineri la cel de-al 36-lea Simpozion EORTC-NCI-AACR, privind ţintele moleculare şi terapia cancerului, ce se desfăşoară între 23 - 25 octombrie în Barcelona, Spania, fiind găzduit de Organizaţia Europeană pentru Cercetarea şi Tratamentul Cancerului, (EORTC), Institutul Naţional al Cancerului (NCI) şi Asociaţia Americană pentru Cercetarea Cancerului (AACR).

Cercetătorii afirmă că această abordare ar putea fi utilizată de către cercetătorii din domeniul cancerului pentru a efectua studii clinice virtuale înainte de a testa noi tratamente pe pacienţi.

De asemenea, ar putea fi utilizată în paralel cu studiile clinice cu un geamăn digital pentru fiecare pacient participant, care împreună ar putea forma un grup de control pentru orice studiu.

În cele din urmă, ar putea însemna că pacienţilor li s-ar putea testa diferite tratamente pe geamănul lor digital pentru a ajuta la selectarea din timp a celui mai potrivit tratament.

„În întreaga lume, cheltuim miliarde de dolari pentru dezvoltarea de noi tratamente împotriva cancerului. Unele se vor dovedi a fi de succes, dar majoritatea nu vor fi", a declarat dr. Uzma Asghar, medic oncolog şi director ştiinţific la Concr, care lucrează în prezent la Royal Marsden din Londra, Regatul Unit, care va prezenta studiul la cel de-al 36-lea Simpozion EORTC-NCI-AACR, privind ţintele moleculare şi terapeutica cancerului, ce se desfăşoară în Barcelona, Spania, fiind găzduit de Organizaţia Europeană pentru Cercetarea şi Tratamentul Cancerului, (EORTC), Institutul Naţional al Cancerului (NCI) şi Asociaţia Americană pentru Cercetarea Cancerului (AACR).

„Putem folosi gemeni digitali pentru a reprezenta pacienţi individuali, pentru a construi cohorte de studii clinice şi pentru a compara tratamentele pentru a vedea dacă au şanse de succes înainte de a le testa pe pacienţi reali”, a indicat ea într-un comunicat.

Fiecare geamăn digital este creat din date biologice de la mii de pacienţi cu cancer care au fost trataţi în moduri diferite. Aceste informaţii sunt combinate pentru a recrea cancerul unui pacient real cu date moleculare privind tumora acestuia. Geamănul digital face posibilă estimarea modului în care un pacient este susceptibil de a răspunde la un tratament.

Dr. Asghar şi colegii săi au utilizat această abordare pentru a recrea studii clinice publicate, cu un geamăn digital reprezentând fiecare pacient real care a luat parte la studiu. În general, studiile digitale au indicat cu exactitate rezultatul studiilor clinice reale în toate studiile clinice simulate.

Testele ulterioare au arătat că, în cazul în care pacienţii au primit tratamentul estimat de tehnologia denumită FarrSight-Twin ca fiind cel mai bun, aceştia au avut o rată de răspuns de 75%, comparativ cu 53,5% în cazul în care pacienţii au primit un tratament diferit. „Rata de răspuns” înseamnă proporţia de pacienţi ale căror tumori s-au diminuat în urma tratamentului.

Cercetările utilizate în cadrul studiului care va fi prezentat la simpozion au fost efectuate la pacienţi cu cancer de sân, pancreatic sau ovarian. Acestea au fost studii de fază avansată (II sau III) care au comparat două terapii medicamentoase diferite, inclusiv antracicline, taxani, medicamente pe bază de platină, capecitabină şi tratamente hormonale.

„Suntem încântaţi să aplicăm acest tip de tehnologie prin simularea studiilor clinice pe diferite tipuri de tumori pentru a prezice răspunsul pacienţilor la diferite chimioterapii, iar rezultatele sunt încurajatoare", a precizat dr. Asghar.

Această tehnologie înseamnă că cercetătorii pot simula studiile pe pacienţi într-un stadiu mult mai timpuriu al dezvoltării medicamentelor şi pot relua simularea de mai multe ori pentru a testa diferite scenarii şi a maximiza probabilitatea de succes.

Tehnologia este deja utilizată pentru a simula pacienţi care să acţioneze derpt controale pentru compararea efectului unui nou tratament cu standardul de îngrijire existent.

„În prezent, dezvoltăm această tehnologie astfel încât să poată estima răspunsul la tratament pentru pacienţii individuali în clinică şi să ajute medicii să înţeleagă ce chimioterapie va fi sau nu utilă, iar această activitate este în desfăşurare”, a mai precizat specialistul oncolog.

Dr. Asghar şi colegii săi testează tehnologia pentru a vedea dacă ar putea ajuta la estimarea tratamentelor disponibile care vor funcţiona cel mai bine pentru pacienţii cu cancer de sân triplu negativ, în cadrul unui studiu observaţional de colaborare între Concr, Institutul de Cercetare a Cancerului, Universitatea Durham şi Spitalul Royal Marsden din Londra.

În ciuda îmbunătăţirilor majore în tratamentul cancerului, există încă multe tipuri de cancer pentru care opţiunile de tratament sunt limitate. Proiectarea şi testarea noilor tratamente împotriva cancerului reprezintă o provocare, necesită mult timp şi este costisitoare.

„Dacă putem exploata instrumentele digitale pentru a face acest proces mai rapid şi mai uşor, acest lucru ar trebui să ne ajute să găsim tratamente mai bune pentru pacienţi mai eficient în viitor”, a declarat prof. Timothy A Yap de la Centrul medical de cancer MD Anderson, al Universităţii din Texas, Statele Unite, şi co-preşedinte al Simpozionului EORTC-NCI-AACR, care nu a fost implicat în cercetare.

Găzduit de Organizaţia Europeană pentru Cercetarea şi Tratamentul Cancerului (EORTC), Institutul Naţional al Cancerului (NCI), parte a Institutelor Naţionale de Sănătate (NIH) din Statele Unite şi Asociaţia Americană pentru Cercetarea Cancerului (AACR), Simpozionul EORTC-NCI-AACR 2024 atrage cadre universitare, oameni de ştiinţă şi reprezentanţi ai industriei farmaceutice din întreaga lume pentru a discuta cele mai recente inovaţii în dezvoltarea medicamentelor, selectarea ţintelor şi impactul noilor descoperiri în biologia moleculară.

viewscnt