Un subset de celule albe din sânge prezente în intestin ar putea duce la apariţia cancerului, au descoperit cercetătorii francezi.
Cercetătorii au studiat un grup de celule imunitare numite limfocite TH17, care sunt prezente în intestine, şi şi-au publicat concluziile recent, în revista Nature Immunology.
Limfocitele T sunt un tip de celule albe din sânge care atacă şi ucid direct celulele infectate, cum ar fi bacteriile. Limfocitele TH17 contribuie la stabilitatea intestinală, la repararea ţesuturilor şi la protecţia împotriva bacteriilor.
„În intestin, acestea au un rol de protecţie în care ajută la apărarea împotriva anumitor bacterii care trăiesc în intestin sau în timpul infecţiei. De asemenea, ele ajută la menţinerea sănătăţii ţesutului intestinal”, a declarat pentru Julien Marie, expert în imunologie şi autorul corespondent al studiului.
Limfocitele TH17 au fost, de asemenea, asociate cu boli inflamatorii, cum ar fi scleroza multiplă sau boala Crohn.
Oamenii de ştiinţă au folosit secvenţierea ARN unicelulară pentru a studia populaţia de celule.
„Celulele sunt analizate una câte una şi nu ca grup, astfel încât putem avea programul genetic al fiecărei celule”, a explicat Marie.
Molecula serveşte drept „frână” pentru celulele cauzatoare de cancer
Echipa a descoperit opt subseturi diferite de celule şi a constatat că unul dintre acestea ar putea duce, în anumite cazuri, la apariţia cancerului.
Cercetătorii au observat o „corelaţie puternică” între persoanele cu o prezenţă ridicată a acestei populaţii de celule şi pacienţii care dezvoltă cancer intestinal (colorectal). Ei au descoperit, de asemenea, că o moleculă numită TGF beta (factor de creştere şi transformare beta) ar putea inhiba celulele să devină cancerigene.
„Aceste celule iniţiatoare de tumori derivă din celule normale din organism pe care le avem cu toţii, limfocite normale”, a explicat Marie.
„Şi astfel, dacă nu mai există această moleculă numită TGF beta sau dacă nivelurile sale scad în organism, celulele vor genera celule care iniţiază cancerul. Deci aceasta este frâna pusă de molecula TGF beta. Ea previne cu adevărat dezvoltarea acestor celule generatoare de tumori”, a spus el.
Potrivit Institutului Naţional Francez de Sănătate şi Cercetare Medicală (Inserm), aproape 30 % dintre cancere se dezvoltă ca urmare a unei inflamaţii cronice localizate.
Această descoperire ar putea contribui la îmbunătăţirea tratamentelor actuale împotriva cancerului, cum ar fi imunoterapiile care stimulează sistemul imunitar pentru a lupta împotriva cancerului.
Stimularea doar a celulelor bune care sunt împotriva cancerului ar putea ajuta la eficientizarea imunoterapiei.
„Din punctul de vedere clinic al acestei lucrări, ştim că, cu cât cancerul este detectat mai devreme, cu atât sunt mai mari şansele de remisie totală a cancerului, iar aceste celule se află la începutul dezvoltării cancerului. Aşadar, prezenţa acestor celule îi va alerta pe clinicieni că există un risc mai mare”, a precizat Marie, ceea ce ar permite ca aceşti pacienţi să beneficieze de o urmărire mai detaliată.
Studiul a fost realizat de cercetători de la Universitatea Claude Bernard Lyon 1 şi de la Universitatea din Montpellier.