Ochelarii 3D ar putea ajuta în curând chirurgii să vadă mai bine în interiorul corpului uman

Ochelarii 3D ar putea ajuta în curând chirurgii să vadă mai bine în interiorul corpului uman

Pentru prima dată, chirurgii cardiologi din Polonia au folosit ochelari 3D pentru a îi ajuta să vadă înăuntrul pieptului unui pacient în timp ce au deschis o valvă din inimă restrânsă, conform unui raport din "European Heart Journal".

Chiar dacă maşinăriile pe care chirurgii le folosesc pentru a se uita în corpul pacienţilor colectează date în trei dimensiuni, imaginiile sunt afişate pe ecranuri bidimensionale. Acest lucru înseamnă că doctorii ce efectuează proceduri minim invazive nu au o percepţie profundă şi trebuie să apese periodic pe suprafeţele interne pentru a se orienta.

Cu abilitatea de a vedea în trei dimensiuni, cercetătorul ce a folosit noua tehnică a fost capabil să se orienteze fără să trebuiască să apese instrumentele pe inimă, conform autorilor.

"Am dezvoltat metoda afişării datelor (ultrasunete) în timp real printr-un ecran holografic montat pe cap, permiţând un control fără atingere şi distribuirea imaginilor în cath-lab. Metoda a fost testată pentru prima dată asupra unui om în timpul unei proceduri de lărgire a valvei mitrale", a declarat Jaroslaw Bieganski, cardiolog la Spitalul Bieganski, citat de Reuters.

În timpul acelei proceduri, un balon dezumflat este plasat înăuntrul valvei strâmte şi apoi umflat pentru a lărgi deschiderea, astfel ca sângele să curgă mai liber.

Noua tehnologie ia imaginile 3D colectate de maşinăria cu ultrasunete şi le trimite ochelarilor 3D, astfel încât chirurgul este capabil să vadă chiar în 3D.

Tehnica descrisă în noul raport îi ajută pe chirurgii să navigheze, iar această nouă metodă va avea potenţialul de a ajuta la furnizarea unui tratament mai bun. Până acum, tehnica 3D a fost folosită pentru a îi învăţa anatomie pe studenţii la medicină în locul metodei tradiţionale care folosea cadavre.

viewscnt