Copiii cu tulburări de spectru autist ar putea citi mai uşor expresiile faciale şi avea mai uşor interacţiuni sociale atunci când folosesc un sistem care include ochelari Google Glass şi o aplicaţie pentru smartphone, arată un studiu realizat în Statele Unite.
Sistemul, numit "Superpower Glass", îi ajută pe copii să descifreze ce se întâmplă cu oamenii din jurul lor, potrivit autorilor studiului.
Experimentul a inclus 71 de copii cu vârsta cuprinsă între 6 şi 12 ani, care primeau o terapie standard pentru autism denumită analiză comportamentală aplicată (ABA).
Această terapie îi ajută pe copiii cu autism prin creşterea frecvenţei apariţiei comportamentelor dezirabile prin recompensare şi îi învaţă abilităţi noi. De asemenea, terapia îi ajută, prin folosirea unor imagini pe carton ale unor persoane, să recunoască diferite emoţii.
Din grupul inclus în studiu, 40 de copii au folosit sistemul "Superpower Glass" – ce presupune folosirea unor ochelari Google cu o cameră de luat vederi care trimite informaţii despre ce anume vede sau aude copilul către o aplicaţie pentru smartphone.
Aplicaţia îi ajută pe copii să traducă informaţia şi să răspundă la interacţiuni sociale.
Copiii cu autism au dificultăţi în a recunoaşte emoţiile şi a le răspunde, însă aplicaţia le oferă ajutor în timp real pentru a îmbunătăţi aceste abilităţi, arată studiul prezentat recent în publicaţia JAMA Pediatrics.
După ce au folosit sistemul Superpower Glass timp de şase săptămâni, în 4 şedinţe de câte 20 de minute pe săptămână, copiii şi-au îmbunătăţit scorurile la testele de socializare, comunicare şi comportament comparativ cu grupul de control format din restul de 31 de copii care au primit doar terapie standard.
“Copiii învaţă să caute interacţiuni sociale, învaţă că feţele oamenilor sunt interesante şi că pot învăţa ce transmit acestea”, a declarat autorul principal al studiului, Dennis Wall de la Universitatea Stanford din California, citat de Reuters.