Operaţia reuşită de rezecţie pentru epilepsie restabileşte conectivitatea funcţională a creierului, arată un studiu realizat în SUA

Operaţia reuşită de rezecţie pentru epilepsie restabileşte conectivitatea funcţională a creierului, arată un studiu realizat în SUA

Chirurgia de succes a epilepsiei poate să corecteze perturbările conectivităţii funcţionale a trunchiului cerebral, arată rezultatele unui studiu realizat în Statele Unite.

"Convulsiile conduc la perturbări ale reţelei creierului care pot fi legate de deficitele cognitive observate la pacienţii cu epilepsie, iar noile noastre rezultate arată că o anumită activitate a reţelei creierului se poate îmbunătăţi după o intervenţie chirurgicală de succes pentru epilepsie care opreşte convulsiile", a declarat Hernan F. J. Gonzalez de la Centrul Medical al Universităţii Vanderbilt din Nashville, Tennessee, citat de Reuters.

Studii recente au arătat o conectivitate redusă între nucleii sistemului reticulat ascendent activator al trunchiului cerebral (SRAA) şi neocortex care au fost legate de severitatea bolii şi de deficitele neurocognitive la pacienţii cu epilepsie temporală.

Cercetătorii au folosit rezonanţa magnetică funcţională pentru a examina conectivitatea trunchiului cerebral la 15 pacienţi cu epilepsie temporală înainte şi ulterior pe o durată medie de 3,4 ani, după intervenţia chirurgicală pentru epilepsie, comparativ cu 15 alţi participanţi sănătoşi.

La cei 10 pacienţi cu epilepsie temporală care au scăpat de convulsii după intervenţia chirurgicală, a existat o conectivitate semnificativ crescută între structurile SRAA şi regiunile corticale fronto-parietal-insulare, comparativ cu linia de bază preoperatorie. Această conectivitate postoperatorie a fost similară cu cea a participanţilor sănătoşi din grupul de control.

Creşterea conectivităţii postoperatorii a fost comparabilă la pacienţii care au întrerupt sau au redus medicamentele pre-operatorii de epilepsie comparativ cu acelea care au continuat tratamente similare cu medicaţia.

Pacienţii care au continuat să sufere de convulsii postoperatorii nu au arătat diferenţe semnificative în conectivitatea funcţională dintre trunchiul cerebral şi neocortex
după o intervenţia chirurgicală, au mai precizat autorii studiului.

Pacienţii cu convulsii preoperatorii mult mai frecvente cu insuficienţă focală au prezentat cele mai mari creşteri de conectivitate postoperatorie, dar nu a existat o relaţie între modificarea conectivităţii postoperatorii şi durata epilepsiei.

Persoanele cu IQ şi memorie verbală mai slabe au prezentat o creştere a conectivităţii funcţionale postoperatorie între unele zone cerebrale , dar nu şi în altele.

Spre deosebire de conectivitatea funcţională, modelele de conectivitate structurală nu s-au schimbat după operaţie.

Într-un studiu viitor, cercetătorii doresc să experimenteze dacă, după chirurgia epilepsiei pacienţii vor avea o îmbunătăţire a neurocogniţei şi a calităţii vieţii care însoţesc procesul de recuperare a conectivităţii reţelelor creierului, au mai precizat autorii.

viewscnt