Părinţii care fumează în timpul sarcinii măresc riscul de apariţie a astmului la copii, arată un studiu realizat în Taiwan

Părinţii care fumează în timpul sarcinii măresc riscul de apariţie a astmului la copii, arată un studiu realizat în Taiwan

Copiii care sunt expuşi la fumul de tutun de părinţii lor în timp ce se află în uter au un risc mai mare de a dezvolta astm până la vârsta de 6 ani, potrivit unui studiu care a analizat schimbările chimice ale ADN-ului realizat de Centrul Medical Naţional de Apărare din Taipei, Taiwan.

În timp ce expunerea prenatală la fum a fost de mult timp asociată cu un risc crescut de astm în copilărie, studiul actual oferă dovezi proaspete că nu este doar fumatul mamei gravide poate provoca daune.

Cercetătorii au analizat 756 de copii timp de şase ani. Aproape unul din patru au fost expuşi tutunului de către taţii care fumau în timp ce copilul se dezvolta în uter, în timp ce doar trei mame erau fumătoare.

În general, 31% dintre copiii cu părinţi care au fumat în timpul sarcinii au dezvoltat astm bronşic la vârsta de 6 ani, comparativ cu 23% dintre copiii fără taţii nefumători, arată concluziile studiului.

Copiii cu expunerea precoce la fumat a mai mult de 20 de ţigări pe zi, au avut un risc semnificativ mai mare de a dezvolta astm bronşic decât cei proveniţi din taţi care fumau mai putin de 20 de ţigări pe zi şi cei fără expunere prenatală la fumat, au precizat autorii cercetării citaţi de Reuters.

Aproximativ 35% dintre copiii cu taţii fumători a peste 20 de ţigări pe zi au dezvoltat astm bronşic, comparativ cu 25% dintre copiii cu taţii care au fumat mai puţin i şi 23% dintre copiii cu taţii care nu au fumat în timpul sarcinii.

Fumatul părinţilor în timpul sarcinii a fost, de asemenea, asociat cu modificări în metilarea ADN-ului pe porţiuni de gene implicate în funcţia sistemului imunitar şi dezvoltarea astmului.

Cercetătorii au extras ADN-ul copiilor din sângele din cordonul ombilical imediat după naştere şi au descoperit că cu cât taţii au fumat mai mult în timpul sarcinii, cu atât mai mult a suferit ADN-ul un proces de metilare mai ales asupra a trei gene specifice care joacă un rol în funcţia imună.

Copiii al căror ADN suferise cel mai iportant proces de metilare la naştere care a afectat toate cele trei gene, au avut un risc de a dezvolta astm la vârsta de 6 ani de două ori mai mare decât ceilalţi copii implicaţi în studiu.

În timp ce fumatul taţilor în timpul sarcinii a fost legat de astmul copilăriei, acest obicei nu păre să influenţeze sensibilitatea copiilor la alergeni sau la nivelurile totale de IgE, un anticorp asociat cu astmul, au mai precizat cercetătorii.

Acest lucru sugerează că riscul de astm cauzat de expunerea la tutun este diferit de astmul alergic, care este produs de alergii sau sensibilizarea alergică prin anticorpi IgE.

viewscnt