Specialiştii şi-au propus să exploreze modul în care anii din jurul ultimei perioade menstruale pot declanşa probleme grave de sănătate mintală, inclusiv tulburări bipolare şi depresie majoră. Studiul este prima investigaţie cunoscută în ceea ce priveşte o legătură dintre tulburările psihiatrice cu debut în anii din jurul menopauzei.
Perimenopauza este definită prin stadiile precoce şi tardive ale tranziţiei la menopauză, precum şi primul an de postmenopauză şi este perioada sau fereastra de vulnerabilitate pentru cea mai mare parte din simptome, sindroame minore dar şi majore, care afectează calitatea vieţii pe termen scurt, mediu şi lung.
Un studiu, condus de cercetători din Marea Britanie, a investigat pentru prima dată legătura dintre perimenopauză şi apariţia unor afecţiuni psihiatrice grave.
Femeile aflate în perioada de perimenopauză sunt mai predispuse la tulburări bipolare şi depresive majore, a concluzionat noua cercetăre realizată de specialişti de la Universitatea din Cardiff.
Potrivit studiului, femeile care trec prin perimenopauză - perioada de tranziţie din jurul menopauzei - sunt de două ori mai susceptibile de a dezvolta tulburare bipolară, potrivit cercetărilor, care au investigat pentru prima dată această legătură.
Multe femei se gândesc la menopauză ca la un eveniment unic care are loc în jurul vârstei de 50 de ani, vârsta medie a ultimei menstruaţii. Specialiştii spun ănsă că este însă un proces treptat care are loc de obicei între 45 şi 55 de ani.
Perimenopauza este faza care precede şi urmează menopauzei, în timpul căreia schimbările hormonale afectează ciclul menstrual. Această etapă diferă de la persoană la persoană şi poate dura mai mulţi ani. Simptomele pot include bufeuri, transpiraţii nocturne, schimbări de dispoziţie şi menstruaţii neregulate.
În timp ce simptomele fizice sunt comune, efectul potenţial al perimenopauzei asupra sănătăţii mintale - inclusiv schimbările de dispoziţie şi tulburările psihiatrice severe - este mai puţin înţeles şi a fost puţin cercetat.
Studiul a fost inspirat de experienţele directe ale femeilor pe care Arianna Di Florio, profesor şi psihiatru clinician, le-a observat la clinica de sănătate mintală din cadrul Universităţii Cardiff..
„În timpul perimenopauzei, aproximativ 80 % dintre oameni dezvoltă simptome, însă impactul asupra apariţiei bolilor mintale grave era necunoscut”, a declarat prof. Di Florio.
Multe dintre femeile din Programului clinic şi de cercetare privind sănătatea mintală reproductivă de la Universitatea Cardiff, nu se confruntaseră niciodată cu probleme grave de sănătate mintală înainte de menopauză. Dar ceva părea să se schimbe în timpul perimenopauzei. Brusc, multe s-au trezit confruntându-se cu aceste afecţiuni.
Pentru a aborda această lacună în cercetare şi a găsi potenţiale răspunsuri, echipa de specialişti a efectuat un studiu utilizând baza de date UK Biobank, o resursă care oferă cercetătorilor acces securizat la date medicale şi genetice anonime de la o jumătate de milion de voluntari. Scopul său este de a îmbunătăţi cunoştinţele legate de prevenţia, diagnosticarea şi tratarea multor afecţiuni grave.
Ce au descoperit cercetătorii
Într-un studiu realizat pe 128.294 de femei din Regatul Unit, o echipă de la Facultatea de Medicină a Universităţii şi Bipolar UK a investigat dacă perimenopauza - anii din jurul ultimei perioade menstruale - este asociată cu un risc crescut de a dezvolta tulburări psihiatrice pentru prima dată.
Folosind datele, echipa a investigat câte participante au experimentat pentru prima dată apariţia unor afecţiuni psihiatrice în timpul perimenopauzei. Ei au comparat numărul acestora cu femeile care indicau apariţia acestor simptome în timpul etapei de reproducere târzie, care sunt anii dinaintea perimenopauzei.
Echipa s-a concentrat pe cei patru ani din jurul ultimei perioade menstruale şi a constatat că ratele de incidenţă ale tulburărilor psihiatrice au crescut semnificativ comparativ cu perioada dinaintea menopauzei.
O creştere cu 112% a incidenţei tulburărilor bipolare a fost observată la perimenopauză - cea mai mare dintre tulburările investigate. De asemenea, cercetătorii au identificat o creştere cu 30% a afecţiunilor depresive majore în această perioadă, comparativ cu etapele anterioare ale perioadei de reproducere târzie.
Studiul este primul de acest gen care a investigat primele apariţii ale tulburării bipolare în timpul perimenopauzei, validând experienţele femeilor care, în esenţă, au fost anterior invizibile în lumea cercetării.
Deşi există unele ipoteze cu privire la motivul pentru care perimenopauza şi hormonii pot juca un rol în tulburările psihiatrice, este nevoie de mult mai multe cercetări pentru a înţelege mai bine de ce acest lucru afectează unele femei, dar nu şi pe altele. Cercetătorii caută să descopere cele mai bune opţiuni de tratament pentru aceste femei.
Specialiştii spun că astfel de cercetări sunt vitale, deoarece femeile experimentează aceste schimbări profunde în viaţa şi corpul lor şi sunt în prezent dezamăgite de lipsa unor cunoştinţe detaliate a acestor schimbări, indicat prof. Di Florio.
„Acest studiu este extrem de important, deoarece demonstrează pentru prima dată într-un eşantion foarte mare că tranziţia către şi după menopauză are un impact măsurabil asupra sănătăţii mintale a femeilor", a declarat Clare Dolman, activistă la Bipolar UK, responsabilă cu implicarea pacienţilor şi a publicului în cadrul proiectului.
„Pentru mine, acest lucru confirmă ceea ce am observat şi am auzit de la femeile cu bipolaritate; că schimbările hormonale sunt un factor foarte important în tulburările de dispoziţie şi unul care merită să fie cercetat în detaliu", a precizat ea..
„Ca femeie cu tulburare bipolară care a trecut prin menopauză, aştept cu nerăbdare ca specialiştii şi comunitatea de cercetare să recunoască importanţa acestei descoperiri. Studiile ne vor permite să estimăm riscul unei femei de a se îmbolnăvi în mod neaşteptat în această perioadă a vieţii. Aceste cunoştinţe ar putea salva vieţi”, a precizat Dolman.
Echipa speră că studiul va deschide calea pentru mai multe cercetări privind sănătatea mintală a femeilor la perimenopauză, precum şi pentru investigaţii suplimentare privind mecanismele biologice subiacente.
Cercetarea a fost publicată în Nature Mental Health. Studiul a fost finanţat de Consiliul pentru Cercetare Medicală şi de Consiliul European pentru Cercetare. în colaborare cu Bipolar UK şi UK Biobank.