Căutarea online a unor tratamente alternative pentru boala celiacă este o idee proastă, deoarece multe site-uri comercializează teste şi tratamente false sau ineficiente, arată concluziile unui studiu realizat în Statele Unite.
”Ştim că medicina complementară şi alternativă este larg răspândită, iar oamenii caută acupunctura, homeopatia şi tratamentele naturiste din mai multe motive şi ştim de asemenea că evitarea glutenului şi popularitatea dietei fără gluten a explodat în ultimii ani, în raport cu prevalenţa bolii celiace”, a declarat autorul studiului dr. Benjamin Lebwohl, director de cercetare clinică la Celiac Disease Center de la Universitatea Columbia din New York , citat de Reuters.
Pe parcursul studiului, cercetătorii au analizat căutările online de pe 500 de site-uri web ale unor furnizori de tratamente alternative, cum ar fi chiropracticieni, naturişti şi acupuncturisti din cele mai populate 10 oraşe din SUA.
În total, 178 de site-uri, sau 36%, aveau cel putin o referire la boala celiacă, sensibilitatea la gluten sau o dietă fără gluten. 60% dintre aceste afirmaţii de marketing au fost fie false, fie nedovedite ştiinţific, a constatat studiul.
”Acest lucru este îngrijorător, având în vedere popularitatea medicinei complementare şi alternative şi faptul că dezinformarea pe această temă poate duce la o diagnoză greşită a bolii celiace, la o dietă inutil de restrictivă (şi probabil nesănătoasă) şi la întârzieri în diagnosticarea altor afecţiuni ce pot fi ascunse sub simptomele invocate de pacient”, a mai spus Lebwohl.
Aproximativ 1% dintre oameni au boala celiacă, au declarat cercetătorii 24 aprilie online în Jurnalul American de Gastroenterologie.
Boala celiacă a devenit mai frecventă în ultimii ani, datorată, în mare parte testării avansate care a ajutat la identificarea ei, dar şi datorită faptului că intoleranţa la gluten devine din ce în ce mai frecventă în populaţie.
În studiu, 40% din clinicile naturiste au anunţat cel puţin o opţiune pentru diagnosticarea sau tratarea bolii celiace. La fel şi 36% din clinicile de medicină integrativă, 20% din homeopaţi, 14% din acupuncturisti şi 12% din chiropracticieni.
Pentru sensibilitatea la gluten, 45% din clinicile de medicină integrată şi-au făcut publicitate cu cel puţin un test de diagnosticare sau un tratament, urmate de 37% din naturişti, 14% de homeopaţi şi chiropracticieni şi 10% de acupuncturişti.
Studiul nu a fost conceput pentru a evalua rezultatele de sănătate pentru oricine a încercat serviciile comercializate, dar există multe daune potenţiale, incluzând posibilitatea ca pacienţii să arunce o grămadă de bani pe teste şi tratamente fără succes sau chiar de a fi diagnosticaţi greşit sau de a se îmbolnăvi, mai afirmă autorii cercetării.