Adulţii în vârstă cu deficienţe grave de vedere au mai multe şanse de a avea simptome de anxietate şi de depresie, iar adulţii în vârstă cu simptome de anxietate sau depresie sunt mai susceptibili de a dezvolta o formă de afectare a vederii, în conformitate cu concluziile unui studiu realizat în SUA .
”Vârstnicii au un risc mai ridicat de a prezenta probleme grave de vedere în comparaţie cu alte segmente ale populaţiei, iar insuficienţa vederii are multe alte consecinţe inclusiv un risc crescut de tulburări de dispoziţie. Vederea slabă nu numai că sporeşte riscul tulburărilor de dispoziţie, ci şi declinul cognitiv, pierderea independenţei şi chiar mortalitatea” a dclarat pentru Reuters autorul studiului dr. Joshua R. Ehrlich de la Universitatea din Ann Arbor, Michigan.
Folosind datele de la mai mult de 7500 de bărbaţi şi femei în vârstă, cercetătorii au constatat că mult mai multe persoane cu deficienţă gravă de vedere au raportat simptome de depresie decât cei fără probleme de vedere: 31% faţă de 13%. Acelaşi lucru a fost valabil şi pentru simptomele de anxietate, raportate de 27% dintre cei cu deficienţă gravă de vedere şi 11 procente din cei fără, potrivit rezultatelor studiului.
În general, mai mult de 40% din participanţii cu deficienţă de vedere au avut fie depresie sau simptome de anxietate, comparativ cu putin sub 19% din cei fără astfel de deficienţe.
Persoanele cu deficienţe grave de vedere au avut, de asemenea, cu 33% mai multe şanse decât cele fără de a raporta noi simptome de depresie de-a lungul timpului, situaţie care nu s-a regăsit însă şi în ceea ce priveşte anxietatea.
Surprinzător este însă că în acelaşi timp, persoanele cu simptome de depresie au avut cu un risc cu 37% mai mare de a avea în viitor vederea grav afectată decât persoanele fără depresie, iar în cazul celor cu cei cu simptome de anxietate procentul a fost de 55%.
Ceea ce este nou şi interesant în privinţa acestui studiu este concentrarea bidirecţională asupra asocierii între tulburările vizuale şi sănătatea mintală şi atât specialiştii din domeniul sănătăţii mintale, cât şi profesioniştii din domeniul ocular ar trebui să fie conştienţi de această asociere. Cu toate acestea, vederea deteriorată nu reprezintă un aspect inevitabil al îmbătrânirii şi aproximativ 80% din aceste probleme se pot preveni sau pot fi tratate. Prin urmare, îngrijirea vederii este o componentă vitală a sănătăţii generale, a bunăstării şi îmbătrânirii optime, au mai precizat cercetătorii.