Poluarea aerului reprezintă una din principalele cauze ale infertilităţii masculine, susţin cercetătorii brazilieni

Poluarea aerului reprezintă una din principalele cauze ale infertilităţii masculine, susţin cercetătorii brazilieni

Expunerea la mici particule în suspensie cuprinse în aerul poluat ar putea duce la scăderea fertiliăţii masculine prin reducerea producţiei de spermă, arată un nou studiu realizat în laborator de cercetători din Brazilia. 

”Ratele de infertilitate sunt în creştere în tot globul, iar poluarea aerului ar putea constitui unul din factorii principali”, a spus cercetătoarea principală dr. Elaine Maria Frade Costa de la Universitatea Sao Paolo din Brazilia.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a estimat că aproximativ 15% din populaţia  globală are dificultăţi  cu fertilitatea, iar infertilitatea masculină are de-a face cu aproximativ jumătate din aceste probleme.

Studiul a observat efectul particulelor în suspensie (PS) asupra producţiei de spermă. PS reprezintă o combinaţie dintre particulele solide şi picăturile lichide găsite în aer. PS2,5 este o particulă inhalabilă fină cu diametre de 2.5 micrometri sau mai mici. Un fir de păr uman are în medie 70 de micrometri în diametru, făcându-l de 30 de ori mai mare decât cea mai mare particulă fină. Despre PS2,5 se ştie că afectează sistemul endocrin la oameni şi la animale. Sistemul endocrin este implicat în reproducere, inclusiv în producţia spermei.

Studiul a inclus patru grupuri de şoareci. Unul a fost expus la PS2.5 din Sao Paolo înainte şi după naştere, începând cu vârsta la care au fost înţărcaţi până la maturitate. Al doilea grup a fost expus doar în timpul gestaţiei. Al treilea grup a fost expus după naştere, de  la înţărcare până la maturitate, iar al patrulea grup a fost expus doar la aer filtrat în timpul gestaţiei şi de lungul întregii vieţi.

Cercetătorii au analizat testele şoarecilor şi producţia lor de spermă. Au fost folosite teste ADN pentru a evalua expresia genică, procesul prin care genele din ADN furnizează instrucţiuni pentru proteine.

Producţia spermei a şoarecilor expuşi a prezentat semne de deteriorare, în comparaţie cu şoarecii ce nu au fost expuşi la PS2,5, sperma primului grup, care a fost expus înainte şi după naştere, a fost de o calitate semnificativ mai proastă.

Expunerea la PS2,5 a dus la schimbări în nivelurilor genele legate de funcţia celulelor testiculare. Expunerea la PS2,5 după naştere a părut să fie cea mai dăunătoare funcţiei testiculare, conform studiului.

Costa a spus că aceste schimbări sunt epigenetice, ceea ce înseamnă că nu sunt cauzate de schimbări în secvenţa ADN. Schimbările epigenetice pot porni sau opri genele şi pot determina ce proteină este exprimată de o genă.

”Cercetarea demonstrează pentru prima dată că expunerea  la aerul poluat dintr-un oraş mare alterează producţia de spermă prin epigenetică, mai ales în expunerea după naştere. Aceste descoperiri furnizează mai multe dovezi conform cărora guvernele ar trebui să implementeze politice publice pentru a controla poluarea aerului din oraşele mari”, a spus Costa, citată de sciencedialy.com.

viewscnt