Speranţa de viaţă a unui copil născut astăzi ar putea fi redusă în medie cu 20 de luni din cauza daunelor produse de poluarea aerului, arată concluziile unui nou studiu citat de Reuters.
În Asia de Sud, unde nivelurile de poluare a aerului sunt cele mai ridicate, speranţa de viaţă pentru copiii născuţi în ţări precum Pakistan şi Bangladesh scade cu mai mult de 30 de luni, potrivit analizei anuale "State of Global Air Report", publicat de Institutul pentru Efectele Sănătăţii, din SUA.
Poluarea aerului este a cincea cauză principală de deces, omorând mai mulţi oameni în fiecare an decât accidentele rutiere şi malaria, se mai precizează în raport.
”Sănătatea unui copil este critică pentru viitorul fiecărei societăţi, iar cele mai noi dovezi sugerează o viaţă mult mai scurtă pentru oricine se naşte în aer foarte poluat. În cea mai mare parte a lumii, respiratul într-un oraş mediu are aceleaşi efecte asupra sănătăţii ca ţigările asupra unui fumător înrăit”, a declarat Dan Greenbaum, preşedinte al Institutului pentru Efectele Sănătăţii.
Expunerea pe termen lung la poluarea interioară şi exterioară a contribuit la aproape 5 milioane de decese la nivel global în 2017, care au rezultat din accidente vasculare cerebrale, atac de cord, diabet, cancer pulmonar şi boală pulmonară cronică.
În ceea ce priveşte poluarea aerului din gospodării, cercetarea, relizată în cooperare cu Institutul de Metrologie şi Evaluare a Sănătăţii de la Universitatea din Washington, a determinat că principalele cauze au fost arderea combustibililor solizi, cum ar fi lemnul sau cărbunele.
Printre sursele principale de poluare în aer liber s-au numărat noxele produse de vehicule, poluarea industrială, precum şi cea produsă de centralele electrice pe cărbune.
Aproximativ jumătate din totalul deceselor din 2017 au avut loc în China şi India împreună, a mai spus Greenbaum şi mai mult de 1,2 milioane de decese precoce au fost cauzate de poluarea aerului în fiecare ţară în acel an.
În timp ce China a înregistrat progrese în reducerea poluării aerului, Pakistanul, Bangladesh şi India au înregistrat cele mai mari creşteri ale nivelului poluării atmosferice din 2010, se arată în raport.
Efectele poluării au fost deosebit de grave pentru grupurile cele mai vulnerabile, inclusiv pentru copii, se mai arată în concluziile cercetării.
Principalele riscuri cauzate la copii de poluarea aerului sunt potenţiale daune pentru dezvoltarea creierului, capacitatea pulmonară limitată şi apariţia unor probleme cum ar fi astmul.