O echipă de cercetători de la Universitatea Naţională din Singapore (NUS) a făcut noi descoperiri care ar putea ajuta la explicarea riscului de cancer - dar şi de alte boli comune, precum diabetul - asociat unei alimentaţii deficitare.
Perspectivele obţinute în urma acestui studiu recent sunt promiţătoare pentru avansarea strategiilor de prevenire a cancerului care vizează promovarea îmbătrânirii sănătoase.
Descoperirile echipei au fost publicate vineri, în revista Cell.
Cancerul este cauzat de interacţiunea dintre genele unui individ şi factorii din mediul înconjurător, inclusiv regimul alimentar, exerciţiile fizice şi poluarea.
Modul în care aceşti factori de mediu cresc riscul de cancer nu este încă foarte clar, dar specialiştii spun că este vital cunoaşterea acestei legături pentru luarea unor măsuri preventive care să ne ajute să rămânem sănătoşi mai mult timl.
O substanţă chimică legată de diabet, obezitate şi o dietă deficitară poate creşte riscul de cancer
Echipa de cercetători a studiat mai întâi pacientele care prezintă un risc ridicat de a dezvolta cancere de sân sau ovariene, deoarece moştenesc o copie defectuoasă a genei cancerului - BRCA2 - de la părinţi.
Ei au demonstrat că celulele acestor pacienţi erau deosebit de sensibile la efectele metilglicoxalului (piruvaldehidă), care este o substanţă chimică produsă atunci când celulele noastre descompun glucoza pentru a crea energie.
Studiul a arătat că această substanţă chimică poate provoca defecte în ADN-ul uman, ce reprezintă semne de avertizare timpurie pentru dezvoltarea cancerului.
Cercetările echipei au sugerat, de asemenea, că persoanele care nu moştenesc o copie defectuoasă a genei BRCA2, dar care ar putea prezenta niveluri mai mari decât cele normale de metilglioxal - cum ar fi pacienţii cu diabet sau prediabet, care sunt legate de obezitate sau de o dietă deficitară - pot acumula semne de avertizare similare care indică un risc mai mare de a dezvolta cancer.
„Cercetarea noastră sugerează că pacienţii cu niveluri ridicate de metilglioxal pot avea un risc mai mare de cancer", a declarat profesorul Ashok Venkitaraman care a condus studiul.
Metilglicoxalul poate fi uşor de detectat printr-un test de sânge pentru HbA1C, care ar putea fi folosit ca marker. În plus, nivelurile ridicate de metilglioxal pot fi de obicei controlate cu medicamente şi o dietă bună, creând căi pentru măsuri proactive împotriva iniţierii cancerului
„Am început studiul cu scopul de a înţelege ce factori ridică riscul în familiile predispuse la cancer, dar am ajuns să descoperim un mecanism mai profund care leagă o cale esenţială de consum de energie de dezvoltarea cancerului. Aceste descoperiri sensibilizează cu privire la impactul dietei şi al controlului greutăţii în gestionarea riscurilor de cancer", a declarat la rândul său dr. Li Ren Kong, de la N2CR, unul dintre autorii principali ai studiului.
Mecanism nou pentru formarea tumorilor
În mod interesant, activitatea echipei de cercetare a revizuit, de asemenea, o teorie mai veche despre anumite gene care previn cancerul.
Această teorie - numită paradigma „două lovituri" a lui Knudson (dr. Alfred G. Knudson Jr.) - a fost formulată pentru prima dată în 1971 şi se propunea că aceste gene trebuie să fie inactivate permanent în celulele umane înainte de apariţia cancerului.
Echipa NUS a descoperit acum că metilglicoxalul poate inactiva temporar astfel de gene de prevenire a cancerului, sugerând că episoadele repetate de dietă necorespunzătoare sau de diabet necontrolat se pot „aduna" în timp pentru a creşte riscul de cancer.
Este posibil ca aceste noi cunoştinţe să influenţeze schimbarea direcţiei viitoarelor cercetări în acest domeniu.
Următoarea etapă a cercetării
Pornind de la noile lor descoperiri, cercetătorii îşi propun să efectueze studii suplimentare pentru a înţelege dacă tulburările metabolice, cum ar fi diabetul sau dietele alimentare necorespunzătoare, afectează riscul de cancer în Singapore şi în alte ţări asiatice.
De asemenea, echipa de cercetare speră să identifice noi mecanisme care stau la baza legăturii dintre metabolism, alimentaţie şi cancer pe care au descoperit-o, pentru a dezvolta abordări mai eficiente pentru a preveni sau întârzia apariţia cancerului.
Cercetarea a fost realizată în colaborare de oameni de ştiinţă de la Institutul de Ştiinţă a Cancerului din Singapore (CSI Singapore) din cadrul Centrului NUS pentru Cercetare în domeniul Cancerului (N2CR) şi din cadrul facultăţii de medicină NUS, şi echipe de la Agenţia pentru Ştiinţă, Tehnologie şi Cercetare (A*STAR) din Singapore.