O echipă de cercetători americani a reuşit, în premieră pe plan mondial, eliminarea virusului HIV în întregul genom uman într-un studiu realizat pe animale în laborator, ceea ce ar putea deschide calea realizării unui tratament care să vindece pacienţii cu HIV.
Rezultatele cercetării au fost prezentate săptămâna aceasta în publicaţia Nature şi arată că cercetătorii din Nebraska şi Philadelphia au recurs la o strategie indirectă pentru a identifica HIV şi apoi au folosit editarea genetică pentru a-l distruge.
Cercetarea a folosit şoareci la care s-a folosit editare genetică astfel încât să producă celule T umane.
Proiectul cercetătorilor americani s-a desfăşurat într-o perioadă de cinci ani şi a presupus combinarea a două tehnici diferite pentru a elimina HIV.
Mai întâi, echipa condusă de dr. Howard E Gendelman, director al Centrului pentru Boli Neurodegenerative de la Universitea Nebraska a dezvoltat o nou metodă de eliberare a medicamentelor anti-retrovirale la pacienţii cu HIV.
În prezent, terapiile anti-retrovirale (ART) suprimă HIV astfel încât acesta devine detectabil şi nu mai poate fi transmis de la o persoană la alta. În acest fel, pacienţii au o speranţă de viaţă similară persoanelor fără HIV, iar riscul ca infecţia HIV să provoace SIDA este eliminat.
Totuşi, terapia anti-retrovirală nu poate să elimine “zonele ascunse” în care HIV supravieţuieşte.
În urmă cu mai mulţi ani, echipa dr. Gendelman a dezvoltat o tehnică nouă, “slow”, de eliberare a medicamentelor anti-retrovirale, numită LASER (long-acting slow-effective release) ART.
În timp ce tratamentele anti-retrovirale clasice presupun administrarea de medicamente care se dizolvă în sânge şi apoi încep să îşi facă efectul, tratamentul LASER ART presupune încapsularea medicamentelor în nanocristale, pe care sistemul imunitar le duce în ţesuturile în care se află HIV.
Odată ajunse acolo, nanocristalele se dizolvă lent, iar tehnica le poate creşte calitatea vieţii pacienţilor, deoarece presupune administrarea medicamentului doar o dată pe an.
Următorul pas a fost încercarea de a folosi o tehnică de editare genetică, numită CRISPR-Cas9, inventată de dr. Kamel Khalili, de la Temple University din Philadelphia.
Dr. Gendelman şi dr. Khalili au încercat să folosească tehnica CRISPR-Cas9 pentru a elimina HIV la şoarecii de laborator, iniţial fără succes, deoarece replicarea HIV este prea rapidă pentru ca tehnica să funcţioneze.
Însă cei doi cercetători au reuşit să asocieze LASER ART şi CRISPR-Cas9 într-un mod eficient, după ani de încercări: LASER ART slăbeşte şi controlează HIV, astfel încât CRISPR-Cas9 poate elimina virusul.
În ultimul studiu realizat în laborator, asocierea celor două metode a eliminat complet HIV într-o treime din şoarece.
Pentru a elimina virusul din restul de două treimi, cercetătorii lucrează acum la o metodă de ţintire a genei CCR5, care acţionează ca o cale de acces pentru HIV.
Persoanele care nu au gena CCR5 sau au o mutaţie a genei (precum pacientul din Berlin şi pacientul din Londra, după ce au suferit transplanturi) sunt practic imune la HIV.
Cercetătorii vor testa acum noua tehnică pe maimuţe şi speră să înceapă primul studiu clinic cu oameni în vara anului 2020.