Un nou studiu publicat vineri, în revista Nature Communications, oferă dovezi directe că utilizarea antidepresivelor în timpul sarcinii poate avea un impact asupra dezvoltării creierului copilului şi poate contribui la riscul de tulburări de sănătate mintală mai târziu în viaţă.
Studiul, condus de cercetătorii de la facultatea de medicină Anschutz (CU Anschutz), a Universităţii Colorado, din Statele Unite, s-a concentrat asupra efectului medicamentului fluoxetină - un antidepresiv din clasa inhibitorilor selectivi ai recaptării serotoninei, utilizat în mod obişnuit în medicamente precum Prozac şi Sarafem pentru tratarea depresiei şi a depresiei perinatale, asupra cortexului prefrontal în curs de dezvoltare.
Întrucât fluoxetina acţionează prin creşterea nivelului de serotonină din creier, cercetătorii au analizat impactul pe care îl are acest neurotransmiţător asupra dezvoltării cortexului prefrontal la făt.
Deşi se ştie că serotonina joacă un rol în dezvoltarea creierului, mecanismele responsabile pentru această influenţă, în special în cortexul prefrontal, au fost neclare.
„Cortexul prefrontal, cea mai evoluată regiune a creierului, joacă un rol central în cogniţia de cel mai înalt nivel, motiv pentru care ne-am concentrat în studiul nostru pe găsirea răspunsului din această zonă a creierului", a declarat autorul principal Won Chan Oh, profesor asistent în cadrul departamentului de farmacologie de la CU Anschutz.
Oh şi studentul său, Roberto Ogelman, doctorand în neuroştiinţe, au descoperit că serotonina influenţează în mod direct conexiunile sinaptice excitatorii născute şi imature din cortexul prefrontal, care, dacă sunt întrerupte sau dereglate în timpul dezvoltării timpurii, pot contribui la diverse tulburări de sănătate mintală.
„Cercetarea noastră descoperă procesele specifice la nivel sinaptic care explică modul în care serotonina contribuie la dezvoltarea acestei importante regiuni cerebrale în timpul expunerii la fluoxetină la începutul vieţii", adaugă Oh.
„Suntem primii care aducem dovezi experimentale ale impactului direct al serotoninei asupra cortexului prefrontal în curs de dezvoltare atunci când fluoxetina este administrată în timpul sarcinii, deoarece fluoxetina nu numai că traversează placenta, dar trece şi în laptele matern", menţionează specialistul american.
Pentru a studia acest efect, cercetătorii au analizat impactul deficienţei şi al surplusului de serotonină asupra dezvoltării creierului la şoareci.
Ei au descoperit că serotonina nu este implicată doar în funcţionarea generală a creierului, ci are şi un rol specific în influenţarea modului în care conexiunile individuale dintre neuroni se schimbă şi se adaptează, contribuind la capacitatea creierului de a învăţa şi de a se adapta.
„Înţelegerea acestei corelaţii are potenţialul de a ajuta la intervenţia timpurie şi la dezvoltarea de noi terapii pentru tulburările de neurodezvoltare care implică dereglarea serotoninei", explică prof. Oh.
Cercetătorii spun că profesioniştii din domeniul sănătăţii ar trebui să fie implicaţi în procesul de luare a deciziilor în jurul îngrijirii individualizate pentru femeile însărcinate, inclusiv în discutarea beneficiilor şi efectelor secundare ale antidepresivelor şi a posibilelor intervenţii non-farmacologice pentru depresia postpartum.
Echipa de la CU Anschutz intenţionează să continue cercetările urmând să examineze impactul fluoxetinei asupra creierului în curs de dezvoltare al adolescenţilor.