Primul transplant de rinichi reuşit la nivel mondial între două persoane HIV pozitive, în viaţă, a fost realizat în SUA

Primul transplant de rinichi reuşit la nivel mondial între două persoane HIV pozitive, în viaţă, a fost realizat în SUA

O femeie din Atlanta a devenit primul donator viu de rinichi HIV pozitiv din lume, luni, când chirurgii de la spitalul Johns Hopkins din Baltimore i-au transferat organul la un destinatar care este şi el HIV pozitiv, potrivit unei declaraţii a reprezentanţilor centrului medical.

Atât donatorul, cât şi destinatarul, care doreşte să rămână anonim, sunt într-o stare foarte bună după realizarea intervenţiei chirurgicale, informează cnn.com.

Nina Martinez, consultantă în domeniul sănătăţii publice în vârstă de 36 de ani, a dobândit HIV în vârstă de 6 săptămâni în 1983, când a primit o transfuzie de sânge.

”Vreau cu adevărat ca oamenii să reconsidere ceea ce înseamnă viaţă cu HIV. Dacă cineva dovedeşte că puteţi trăi o viaţă cu HIV, sunt eu însumi. Am trăit cu HIV timp de 35 de ani - cam ca  tot atât timp cât a drecut de la apariţia bolii în Statele Unite”, a spus ea de pe patul de spital la două zile după operaţie.

Dr. Dorry Segev, profesor la Facultatea de Medicină a Universităţii Johns Hopkins şi chirurgul care a efectuat operaţia lui Martinez, a spus că intervenţia chirurgicală este ”o adevărată sărbătoare a medicinei şi a evoluţiei îngrijirii medicale pentru persoanele care trăiesc cu HIV”.

Până în 2013, Statele Unite nu au permis donarea de organe HIV-pozitive deoarece nimeni nu a considerat transplanturile de donatori HIV fezabile din două motive: virusul în sine poate afecta rinichiul, iar antiretroviralele - medicamentele care controlează HIV, sunt toxice pentru rinichi.

"A trebuit să arătăm că anumite persoane cu HIV ar putea fi suficient de sănătoase pentru a fi donator de rinichi şi pentru a trăi cu un singur rinichi", a mai adugat Segev.

Pe măsură ce oamenii trăiesc mai mult timp cu HIV, se confruntă cu insuficienţă renală legată de tensiune arterială crescută, diabet şi boli de inimă.

Trecerea legii în domeniul donarii organelor în cazul persoanelor cu HIV (HOPE) în noiembrie 2013 a permis cercetătorilor să efectueze studii asupra transplanturilor de organe de la donatori HIV pozitivi, la destinatari HIV pozitivi. Actul nu acordă prioritate pacienţilor HIV-pozitivi, dar oferă un fond de donatori special pentru persoanele care trăiesc cu HIV.

În 2016, Johns Hopkins a efectuat primul transplant de la un donator cu HIV la un destinatar cu HIV.

Până la intervenţia chirurgicală de luni, în Statele Unite au avut loc aproximativ 100 de transplanturi între persoane HIV pozitive, dar toate au implicat donatori decedaţi.

Un episod al serialului TV ”Anatomia lui Gray”, în care a existat un transplant fictiv de la un donator viu Hiv pozitiv, a stârnit imaginaţia lui Martinez.

"Nu m-am gândit să devin donator până când prietenul meu nu a avut nevoie de un rinichi, abia atunci m-am gândit serios la acest lucuru .Din păcate, prietenul meu a decedat ”, a mai spus ea.

Aşa că donarea ei a mers la o persoană necunoscută, selectată din lista de aşteptare pentru transplant de la Johns Hopkins, pe baza copatibilităţii.

Pentru a deveni donator, Martinez fost examinată cu atenţie. Ea a îndeplinit criteriile standard ale donatorilor: a fost sănătoasă, fără hipertensiune arterială, fără diabet zaharat, astfel încât singurul factor de risc suplimentar pentru boala renală, a fost HIV. Risc ce a fost considerat de medicii ca fiind acceptabil mai ales că infecţia cu HIV, în cazul Ninei Martinez,  este „sub control excelent”, măsurat prin numărul de celule T şi un nivel nedetectabil de virus în sânge au mai declarat medicii.

În cazul transplantului de organe între persoanele HIV pozitive problema medicală este că destinatarul va dobândi probabil o a două tulpină de HIV de la donator - o superinfecţie cu HIV.

Din acest motiv donatorul şi beneficiarul trebuie să fie compatibili în ceea ce priveşte rezistenţa la medicamente împotriva HIV, pentru ca combinarea medicaţiei anti-HIV cu medicamentele imunosupresoare, care diminuează capacitatea organismului de a respinge un organ transplantat, să nu cauzeze dificultăţi destinatarului, au mai  explicat autorii transplantului.

HIV afectează sistemul imunitar şi interferează cu capacitatea organismului de a lupta împotriva organismelor care provoacă boli.

Există mai mult de 1 milion de persoane care trăiesc cu HIV în Statele Unite. Pentru ei, operaţia istorică a lui Martinez înseamnă "un stigmat mai puţîn asociat cu această boală", a mai spus Segev.

viewscnt