Produşii secundari ai estrogenului pot indica speranţa de viaţă la pacientele cu cancer de sân

Produşii secundari ai estrogenului pot indica speranţa de viaţă la pacientele cu cancer de sân

Cercetătorii de la Lineberg Comprehensive Cancer Center de la Universitatea din Carolina de Nord au găsit dovezi preliminarii conform cărora măsurarea produşilor secundari din estrogen ar putea ajuta la estimarea speranţei de viaţă pentru femeile cu cancer la sân.

Într-o lucrare prezentată la Întâlnirea Anuală a Asociaţiei Americane pentru Cercetare asupra Cancerului, cercetătorii au raportat descoperirile dintr-un studiu în care au măsurat nivelurile produşilor secundari ai estrogenulu (biproduşilor) i în urină, la un grup de femei cu cancer la sân. Niveluri relative de biproduşi ai estrogenului ”buni” sau ”răi”  au fost legaţi de supravieţuire, au raportat ei.

”Au fost efectuate multe cercetări pentru a lega aceşti doi metaboliţi de probabilitatea dezvoltării  cancerului la sân. Până acum, suntem de părere că suntem primii care se uită la asocierea metaboliţilor în relaţie cu mortalitatea la 18 ani după diagnosticul de cancer la sân”,  a spus autorul principal al studiului Tengteng Wang, de la Şcoala de Sănătate Publică Globală de la UNC Gillings, citat de sciencedialy.com.

Estrogenul este un hormon din corp ce conduce dezvoltarea caracteristicilor sexului feminin. Estrogenul liber din corp este rupt în câţiva biproduşi, dintre care unul este 2-hidroxiestron, sau 2-OHE, cunoscut ca un tip ”bun” de biprodus, care luptă cu cancerul. Alt metabolit, numit 16-alpha-hidroxieston, este cunoscut, la rândul său ca un metabolit ”rău” din cauza efectelor sale pro-cancer ce duc la creşterea anormală şi la deteriorările DNA.

”Cercetătorii sunt cel mai interesaţi de examinarea ratelor a doi metaboliţi 2-OHE şi 16-alpha-OHE, ce reflectă balanţa relativă a metabolitului bun contra celui rău. Această rată ar putea reprezenta prin urmare profilul metabolismului estrogenului inerent individual. Studiul este primul ce se axează pe asocierea dintre metaboliţii urinari de estrogeni şi supravieţuirea după cancerul la sân”, a spus dr. Marilie Gammon de la UNC Lineberg şi profesoară la Şcoala de Sănătate Publică Globală de la UNC Gillings.

În studiul lor, cercetătrii au examinat balanţa acestor doi metaboliţi în relaţie cu mortalitatea. Specific, ei au observat că dacă nivelul 2-OHE a fost mai mare sau egal cu nivelul 16-alpha-OHE din urină amplificat de 1.8 ori, a existat o reducere asociată de 26 %în orice cauza de deces al femeilor cu cancer la sân. De asemenea au constatat un risc mai scăzut de deces cauzat de cancerul la sân, sau de deces cardiovascular pentu femeile ce au avut niveluri mai crescute de metaboliţi ”buni”.

Ei au studiat aceste asocieri într-un grup de 687 de femei diagnosticate cu cancer la sân între 1996 şi 1997 şi care au participat la ”Long Island Breast Study Project”. Nivelurile biproduşilor de estrogen au fost măsurate în urină trei luni după diagnostic.

Una din cele mai mari surprize a fost faptul că asocierea a continuat în diferite scenarii ce au ţinut cont de alţi factori, cum ar fi stilul de viaţă, dieta, istoricul medical şi dacă o femeie era pre sau post-menopauză în momentul diagnosticului, susţin autorii cercetării.

”Descoperirile noastre par să indice că indifernt de nivelurile de estrogen asumate în corpul unei femei, balanţa relativă a metaboliţilor estrogenului pare să prezică prognosticul după cancerul la sân”, a mai spus Gammon.

viewscnt