Diagnosticarea schizofreniei cât mai devreme posibil ajută la reducerea la minimum a efectelor pe care această tulburare neurologică le are asupra corpului şi a minţii. Din nefericire, semnele afecţiunii pot fi dificil de observat în stadiile incipiente.
De aceea, cercetătorii conduşi de o echipă de la facultatea de medicină a universităţii Indiana a dezvoltat un test care oferă o modalitate relativ simplă şi fiabilă de a verifica gravitatea actuală a schizofreniei şi riscurile afecţiunii pe viitor.
„Psihoza se manifestă, de obicei, la vârsta adultă tânără - o perioadă privilegiată a vieţii", spune neurologul Alexander Niculescu, un medic de origine română care predă psihiatria la universitatea americană.
„Stresul şi drogurile, inclusiv marijuana, sunt factori precipitanţi pe un fond de vulnerabilitate genetică", spune medicul.
Potrivit acestuia, dacă este lăsată necontrolată, psihoza duce la acumularea de daune biologice, sociale şi psihologice.
Schizofrenia interferează, în esenţă, cu capacitatea creierului de a procesa realitatea în mod consecvent şi poate veni şi cu probleme de control motor.
Deşi cercetătorii încă nu înţeleg pe deplin cum debutează boala, există tratamente disponibile pentru a ajuta la gestionarea acesteia.
Cercetătorii au folosit un deceniu de date de la pacienţii psihiatrici, reuşind să stabilească o corespondenţă între simptome precum halucinaţiile şi stările delirante cu biomarkeri chimici din sânge.
Testul de sânge funcţionează prin căutarea unor modificări fizice în organism, cunoscute sub numele de biomarkeri, care indică psihoza.
Având suficiente date cu care să lucreze, aceştia au reuşit, prin teste de sânge, să estimeze cu precizie stările de schizofrenie şi riscul viitor, oferind un instrument valoros şi obiectiv, care nu se bazează pe evaluări îndelungate sau pe analize psihologice.
Mai mult, unii dintre biomarkerii evidenţiaţi de cercetători sunt deja vizaţi de medicamente prescrise pentru alte afecţiuni, ceea ce ar putea accelera dezvoltarea lor în legătură cu schizofrenia.
„Din fericire, din punct de vedere biologic, unele dintre medicamentele existente funcţionează destul de bine dacă sunt iniţiate din timp la pacienţii potriviţi", spune dr. Niculescu.
Medicul notează că, sprijinul social este primordial, şi împreună cu medicamentele şi terapia ar putea aduce un beneficiu acestor pacienţi.
Cercetătorii indică faptul că numai în Statele Unite există peste 3 milioane de persoane cu schizofrenie, ca o indicaţie a cât de utile ar putea fi aceste descoperiri, atât în ceea ce priveşte diagnosticarea schizofreniei, cât şi în asocierea pacienţilor cu tratamentele potrivite.
Mai sunt încă multe de făcut în acest sens, nu în ultimul rând examinarea modului în care biomarkerii din sânge ar putea fi afectaţi la persoanele care suferă de alte afecţiuni, pe lângă schizofrenie, dar echipa de cercetare speră că testele vor putea fi lansate oficial în cursul acestui an.
„Mai sunt încă multe de înţeles şi de aplicat despre cogniţie şi anomaliile acesteia, dar există motive de optimism în această eră a psihiatriei de precizie emergente", spune dr. Niculescu.
Cercetarea a fost publicată săptămâna trecută în jurnalul medical, Molecular Psychiatry.