Progrese importante în dezvoltarea unor tratamente cu anticorpi monoclonali pentru Covid-19

Progrese importante în dezvoltarea unor tratamente cu anticorpi monoclonali pentru Covid-19

Două echipe de cercetare, una din Olanda şi cealaltă din Israel, au realizat progrese importante în dezvoltarea unor tratamente eficiente cu anticorpi monoclonali pentru Covid-19, boala provocată de coronavirusul SARS-CoV-2.

Primul tratament cu anticorpi monoclonali a fost dezvoltat de o echipă de la Universitatea Utrecht din Olanda, condusă de Berend-Jan Bosch.

Un studiu prezentat luni în publicaţia Nature Communications arată că anticorpii monoclonali dezvoltaţi de cercetători au neutralizat coronavirusul SARS-CoV-2 în testele realizate în culturi celulare în laborator.

Chiar dacă aceste teste sunt doar un prim pas în studierea efectului tratamentului, ce trebui urmat de studii realizate pe animale şi apoi pe oameni, abordarea descrisă de cercetători se arată promiţătoare.

Anticorpul monoclonal dezvoltat de cercetători, denumit 47D11, ţinteşte proteina S (spike) a coronavirusului, cu un rol-cheie în ataşarea de celulele umane şi în pătrunderea în interiorul celulei.

Experimentele realizate la Universitatea Utrecht au arătat că 47D11 a eliminat nu doar SARS-CoV-2, ci şi virusul înrudit  SARS-CoV, care a provocat epidemia SARS din 2002-2003.

Anticorpii monoclonali sunt proteine sintetizate în laborator care se aseamănă cu anticorpii produşi în mod natural în organism, ce protejează oamenii împotriva infecţiilor cu virusuri sau bacterii.

Spre deosebire de anticorpii naturali, cei sintetizaţi în laborator pot ţinti mai bine o anumită parte a virusului şi pot avea o acţiune mai puternică împotriva patogenilor.

Cercetătorii de la Universitatea Utrecht au creat aceşti anticorpi în şoareci modificaţi genetic astfel încât să producă diverşi anticorpi pentru proteina S a coronavirusului.

Ulterior, cercetătorii au selectat cei mai puternici anticorpi şi au reţinut 47D11 ca fiind cel mai eficient în eliminarea coronavirusului. Echipa de cercetare a modificat anticorpii pentru a obţine o versiune cu acţiune puternică la oameni.

“Anticorpii monoclonali ce ţintesc zone vulnerabile ale proteinelor virale sunt consideraţi tot mai mult ca o clasă promiţătoare de medicamente împotriva bolilor infecţioase şi au arătat eficienţă terapeutică împotriva mai multor virusuri”, a precizat echipa de cercetători, citată de Bloomberg.

Al doilea tratament promiţător cu anticorpi monoclonali a fost anunţat tot luni de ministrul Apărării din Israel, Naftali Bennett, care a declarat că este vorba de o descoperire importantă în vederea dezvoltării unui posibil tratament pentru Covid-19.

Anticorpii monoclonali au fost dezvoltaţi de Institutul de Cercetare Biologică din Israel, unul dintre cele mai importante centre de cercetare ale ţării, şi pot neutraliza coronavirusul în organism, potrivit ministrului.

Oficialul a menţionat, într-un comunicat, că formula anticorpilor a fost deja patentată şi urmează să fie demarate negocieri cu un grup farmaceutic pentru producerea unui medicament bazat pe anticorpii monoclonali.

Potrivit informaţiilor prezentate de autorităţile israeliene, anticorpii monoclonali au un efect puternic de neutralizare a coronavirusului în testele realizate de cercetători.

Anticorpii monoclonali sunt consideraţi o soluţie mai rapidă pentru dezvoltarea unui tratament împotriva infecţiei cu coronavirusul SARS-CoV-2, deoarece dezvoltarea lor durează mai puţin decât dezvoltarea unui medicament antiviral clasic sau a unui vaccin.

Companii specializate în tratamente bazate pe anticorpi monoclonali, precum Regeneron din Statlee Unite, lucrează la propriile terapii pentru Covid-19.

Totuşi, există dificultăţi de a produce în masă medicamente bazate pe anticorpi monoclonali, spre deosebire de medicamentele clasice.

viewscnt