Stresul cronic accelerează evoluţia cancerului colorectal, sugerează un studiu

Stresul cronic accelerează evoluţia cancerului colorectal, sugerează un studiu

Cercetări de ultimă oră, prezentate la Săptămâna Europeană a Bolilor Digestive (UEGW 2024), care are loc între 12 - 15 octombrie la Viena, indică modul în care stresul cronic poate perturba echilibrul microbiotei intestinale pentru a accelera progresia cancerului colorectal (CCR), deschizând noi căi pentru prevenirea şi tratamentul bolii.

Cancerul colorectal reprezintă o preocupare semnificativă în materie de sănătate în întreaga Europă, fiind al doilea cel mai răspândit cancer şi a doua cauză principală a deceselor cauzate de cancer.[1]

Se preconizează că incidenţa sa va creşte semnificativ în următorul deceniu, din cauza îmbătrânirii populaţiei, a regimurilor alimentare nesănătoase, a inactivităţii fizice şi a obezităţii.[2]

Prin eliminarea anumitor bacterii intestinale şi prin inducerea stresului, cercetătorii au putut concluziona, într-un nou studiu, o relaţie între stres şi microbiota intestinală în evoluţia canecrului colorectal, identificând o anumită specie bacteriană ca potenţială ţintă terapeutică[3].

Prezentând studiul la Săptămâna Europeană a Bolilor Digestive (UEGW 2024), care are loc în perioada 12-15 octombrie la Viena, cercetătorii au explicat că au folosit un cocktail de antibiotice (vancomicină, ampicilină, neomicină şi metronidazol) pentru a eradica microbiota intestinală, urmată de transplantul de microbiotă fecală pentru a investiga dacă microbiota intestinală era necesară pentru ca stresul cronic să accelereze progresia cancerului colorectal.

Constatările au arătat că stresul cronic nu numai că a crescut creşterea tumorilor, dar a redus şi bacteriile intestinale benefice, în special genul Lactobacillus , care sunt esenţiale pentru un răspuns imun sănătos împotriva cancerului.

Progresia CRC legată de stres poate fi atribuită unei reduceri a bacteriilor intestinale benefice, deoarece aceasta slăbeşte răspunsul imun al organismului împotriva cancerului, au precizat autorii studiului.

 „Lactobacillus, fiind sensibil la vancomicină şi ampicilină, a fost diminuat atât în grupul de control, cât şi în cel de stres de către cocktailul de antibiotice. Această diminuare evidenţiază rolul său crucial în menţinerea sănătăţii intestinale şi asocierea sa potenţială cu progresia cancerului colorectal în condiţii de stres cronic”, a declarat într-un comunicat dr. Qing Li.

Pentru a explora în continuare modul în care Lactobacillus influenţează nivelurile de celule T CD8+ - care joacă un rol cheie în imunitatea antitumorală a organismului şi progresia cancerului colorectal, cercetătorii au suplimentat şoarecii cu Lactobacillus în timpul stresului cronic şi au observat o reducere a formării tumorilor.

Prin analiza fecalelor, cercetătorii au constatat că Lactobacillus plantarum (L. plantarum) a reglat în mod specific metabolismul acizilor biliari şi a îmbunătăţit funcţia celulelor T CD8+.

„Acest lucru indică modul în care Lactobacillus poate spori imunitatea anti-tumorală”, a explicat dr. Li.

În timpul cercetării au apărut şi constatări neaşteptate, a explicat dr. Li.

„Iniţial, am crezut că L. plantarum ar putea spori funcţia imună antitumorală a celulelor T CD8+ prin iniţierea producţiei de metaboliţi, aşa cum sugerează constatări anterioare. Cu toate acestea, testele noastre in vitro au arătat că mediul condiţionat de L. plantarum nu a stimulat semnificativ celulele T CD8+ să producă astfel de metaboliţi cheie. Acest lucru indică faptul că L. plantarum poate avea nevoie de substanţe din mediul intestinal pentru a spori activitatea antitumorală a celulelor T CD8+”.

Potenţialul terapiilor pe bază de Lactobacillus- în tratarea pacienţilor, în special a celor afectaţi de stres cronic, este promiţător.

„Combinarea medicamentelor antitumorale tradiţionale cu suplimentarea cu L. plantarum ar putea fi o strategie terapeutică viabilă pentru pacienţii cu cancer colorectal legat de stres”, mai precizat dr. Li.

În continuare, echipa de cercetare intenţionează să colecteze probe fecale şi tumorale de la pacienţii cu cancer colorectal pentru a analiza modificările microbiotei intestinale în rândul persoanelor cu şi fără stres cronic.

„Scopul nostru este să verificăm dacă L. plantarum este redus în mod semnificativ la pacienţii cu CRC stresaţi şi să explorăm relaţia sa cu celulele imune antitumorale”, a indicat dr. Li.

Acest studiu evidenţiază relaţia complexă dintre stres, microbiota intestinală şi cancerul colorectal, sugerând că strategiile de restabilire a sănătăţii intestinale pot juca un rol esenţial în îngrijirea cancerului, în special pentru pacienţii care se confruntă cu stres cronic.

„Restaurarea bacteriilor benefice din intestin, cum ar fi Lactobacillus, ar putea consolida apărarea naturală a organismului împotriva cancerului colorectal”, a concluzionat dr. Li.

Referinţe:

  1. Comisia Europeană. Povara cancerului colorectal în UE-27. Martie 2021
  2. Impactul estimat al pandemiei de Covid-19 asupra serviciilor de cancer şi a mortalităţii excesive la un an, la persoanele cu cancer şi multimorbiditate: date în timp aproape real privind îngrijirea cancerului, decesele cauzate de cancer şi o cohortă bazată pe populaţie.
  3. Li, Q. & Yang, J. Chronic stress accelerated colorectal cancer progression by disturbing the balance of gut microbiota/Stresul cronic a accelerat progresia cancerului colorectal prin perturbarea echilibrului microbiotei intestinale. prezentat la Săptămâna UEG 2024, 13 octombrie,Vienna, Austria.
viewscnt