Stresul social reprezintă un factor favorizant al osteoporozei, arată un nou studiu american

Stresul social reprezintă un factor favorizant al osteoporozei, arată un nou studiu american

Femeile aflate în a doua parte a vârste adulte ce suportă un nivel ridicat de presiune socială ar putea înregistra riscuri mai mari de a înregistra o fragilizare a oaselor şi fracturi după menopauză, în comparaţie cu femeile care au o viaţă mai puţin stresantă, arată un nou studiu realizat în SUA.

Cercetătorii au analizat 11.020 de femei la postmenopauză timp de şase ani, administrându-le teste periodice ale densităţii minerale osoase şi evaluări ale stării emoţionale.

Participantele şi-au evaluat nivelul de presiune socială, sau interacţiuniile negative şi relaţiile, susţinerea socială şi funcţionarea socială, sau limitările activităţii sociale. Fiecare creştere de un punct în scorurile presiunii sociale a fost asociată cu pierdere mai mare cu 0,082% a densităţii minerale osoase la gât, 0,108% la şold şi 0,069% la coloana vertebrală lombară, conform studiului.

"Fracturile reprezintă o povară majoră în societate şi afectează una din două femei în vârstă, din cauza unor factori de risc variaţi ce duc la pierderi osoase. Am descoperit că stresul social ridicat este un factor de risc ce creşte pierderile osoase la femeile în vârstă", a spus Shawna Follia, autoare principală a studiului şi cercetătoare la Universitatea din Arizona, Tucson, citată de Reuters.

Multe din cercetările anterioare asupra conexiunilor dintre osteoporoză şi sănătatea mintală s-au concentrat să arate dacă subţierea oaselor sau fracturilor ar putea contribui la tulburările de stare emoţională ca depresia sau anxietatea, conform cercetătorilor.

În studiul din prezent, publicat în "Journal of Epidemiology & Community Health", nivelurile ridicate de stres social au fost asociate cu o densitate minerală osoasă mai scăzut chiar şi după ce cercetătorii au luat în considerare alţi factori ce ar putea influenţa sănătatea oaselor, cum ar fi vârsta, educaţia, probleme cronice de sănătate, greutatea, fumatul, alcoolul, terapia hormonală, vârsta la menopauză, activitatea fizică şi istoricul de fracturi. Funcţionarea socială mai scăzută a fost legată cu descreşteri mai mari ale densităţii minerale osoase la gât şi la şold, a arătat studiul. Iar susţinerea socială scăzută a fost asociată cu descreşteri mai mari la gât.

viewscnt