Efectele luminii intermitente produse de stroboscoape, folosite la concertele de muzică electronică şi în cluburi, ar putea provoca convulsii epileptice la tinerii care nu ştiu că sunt vulnerabili, spun cercetătorii olandezi.
Tinerii se adună la festivaluri de muzică electronică care sunt populare pentru muzică lor puternică şi "gloanţele" luminoase stroboscopice intense care străpung întunericul. Dar aceste lumini ar putea pune anumiţi vizitatori la un risc de leziuni, spitalizare sau alte complicaţii legate de convulsii provocate.
Luminile stroboscopice în intervalul de frecvenţe de 15-25 de hertzi sunt cunoscute pentru potenţialul lor de a provoca convulsii, spune echipa de cercetători mai ales pentru persoanele cu epilepsie fotosensibilă, pentru care expunerea la lumină stroboscopică poate declanşa tulburări electrice în creier.
După tratarea unui bărbat în vârstă de 20 de ani fără istoric de epilepsie, care a fost adus la departamentul de urgenţă în urma participării la o petrecere de noapte, Newel Salet de la Centrul Medical din Amsterdam şi colegii săi au decis să evalueze dacă astfel de cazuri se întâmplă mai des decât s-a realizat.
Ei au analizat date pentru mai mult de 400.000 de persoane care au participat la 28 de concerte electronice în Olanda în 2015, dintre care 60% au fost evenimente de interior sau de noapte.
În timpul acestor concerte, asistenţa medicală a fost acordată de peste 2.700 de ori. Au fost identificate 30 de cazuri de convulsii epileptice la concertele de noapte, în timp ce doar 9 cazuri de convulsii au avut loc în timpul evenimentelor de zi. Această diferenţă ar putea fi datorată faptului că efectele luminoase sunt mult mai intense în întuneric.
"Ne-am aşteptat că pe timp de noapte aceste evenimente să fie mai numeroase pe timp de noapte decât în timpul zilei, dar nu la fel de mult, nu de trei ori şi jumătate mai mult", a declarat Newel Salet pentru Reuters.
Deşi utilizarea de droguri recreaţionale, cum ar fi ecstasy - care a fost asociată cu un risc crescut de convulsii - a fost, de asemenea, mai probabilă în timpul evenimentelor de noapte, proporţia cazurilor de convulsii în care s-a consumat drogula fost similar atât la concertele în timpul zilei, cât şi în timpul nopţii, notează cercetătorii.
Organizatorii festivalurilor de muzică electronică ar trebui să îi avertizeze pe vizitatori cu privire la riscul de convulsii în situaţii în care se utilizează lumini stroboscopice, aşa cum se întâmplă pentru unele jocuri video şi filme care au efecte luminoase intense, se mai arată în concluziile cercetării.
Între timp, vizitatorii cu antecedente de epilepsie fotosensibilă ar trebui fie să evite aceste evenimente, fie să îi informeze pe cei care îi însoţesc despre starea lor, deoarece aceste convulsii se pot produce foarte repede, mai afirmă autorii studiului.
Cercetătorii recomandă, de asemenea, ca vizitatorii să doarmă înaninte suficient, să evite alcool şi droguri recreative, să evite să stea prea aproape de scenă şi să se mute cu promptitudine într-o locaţie departe de lumini în cazul în care încep să se confrunte cu simptomele convulsiilor.