Studiu privind întinerirea: cu trei ani mai tânăr în doar opt săptămâni

Studiu privind întinerirea: cu trei ani mai tânăr în doar opt săptămâni

Un studiu clinic revoluţionar arată că putem reduce vârsta biologică, măsurată prin ceasul Horvath 2013 DNAmAge, cu mai mult de trei ani în doar opt săptămâni cu  ajutorul dietei şi stilului de viaţă prin echilibrarea metilării ADN-ului.

Studiul a fost realizat de Institutul de Cercetare Helfgott, cu asistenţă de laborator de la Universitatea Yale Center for Genome Analysis, iar rezultatele au fost analizate independent la Universitatea McGill şi Universitatea Naţională de Medicină Naturală din SUA.

Cercetarea oferă dovezi ştiinţifice că schimbările stilului de viaţă şi ale dietei pot oferi o reducere imediată şi rapidă a vârstei noastre biologice. Întrucât îmbătrânirea este principalul motor al bolilor cronice, această reducere are puterea de a ne ajuta să trăim mai bine, mai mult.

Studiul clinic controlat randomizat a fost efectuat la 43 de bărbaţi adulţi sănătoşi cu vârste cuprinse între 50 şi 72 de ani. Programul de tratament de 8 săptămâni a inclus dietă, somn, exerciţii şi îndrumări privind relaxarea şi administrarea de probiotice şi fitonutrienţi suplimentari, rezultând o reducere semnificativă statistic a vârstei biologice.

Autorul principal al studiului, Kara Fitzgerald a declarat că „programul de intervenţie combinat a fost conceput pentru a viza un mecanism biologic specific numit metilare ADN şi, în special, modelele de metilare ADN care au fost identificate ca fiind foarte predictive pentru vârsta biologică. Aceste rezultate timpurii par a fi în concordanţă cu potenţialul de inversare a vârstei biologice. În prezent, înscriem participanţi pentru un studiu mai amplu, care ne aşteptăm să coroboreze aceste constatări. "

Epigeneticianul principal, Moshe Szyf, de la Universitatea McGill şi coautor al studiului este de părere că acest studiu oferă prima perspectivă privind posibilitatea utilizării unor modificări naturale pentru a viza procesele epigenetice şi pentru a ne îmbunătăţi starea de bine şi poate chiar longevitatea şi durata de viaţă.

Modelele de metilare a ADN-ului au devenit un mijloc principal prin care oamenii de ştiinţă evaluează şi urmăresc îmbătrânirea biologică, un termen folosit pentru a descrie acumularea de daune şi pierderea funcţiei celulelor, ţesuturilor şi organelor noastre. Aceste daune sunt cele care determină bolile îmbătrânirii.

„Ceea ce este extrem de interesant este că practicile alimentare şi stilul de viaţă, inclusiv nutrienţi specifici şi compuşi alimentari cunoscuţi că modifică selectiv metilarea ADN-ului, pot avea un astfel de impact asupra acelor tipare de metilare a ADN-ului despre care ştim că prezic îmbătrânirea şi boală legată de vârstă. Cred că aceasta, împreună cu noi posibilităţi pentru toţi de a măsura şi urmări vârsta metilării ADN-ului nostrum vor oferi noi oportunităţi semnificative atât pentru oamenii de ştiinţă, cât şi pentru consumatori”, e de părere dr. Fitzgerald, potrivit ScienceDaily.

viewscnt