SUA aprobă extinderea indicaţiei de utilizare a unui vaccin împotriva variolei la persoanele cu risc ridicat de mpox

SUA aprobă extinderea indicaţiei de utilizare a unui vaccin împotriva variolei la persoanele cu risc ridicat de mpox

Pe 14 august, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat mpox o urgenţă de sănătate publică de interes internaţional pentru a doua oară în doi ani, după ce o nouă variantă a virusului, cunoscută sub numele de clada Ib, s-a răspândit rapid în Africa.

Administraţia americană pentru alimente şi medicamente (FDA) a aprobat extinderea indicaţiei de utilizare a unui vaccin antivariolic pentru a include persoanele cu risc ridicat de infectare cu mpox.

Extinderea indicaţiei de utilizare pentru mpox vizează vaccinul antivariolic ACAM2000 al companiei biofarmaceutice americane Emergent BioSolutions.

Recenta autorizare a FDA s-a bazat pe datele de siguranţă disponibile anterior la om şi pe datele unui studiu bine controlat pe animale în care vaccinul s-a dovedit a fi eficient în protejarea împotriva expunerii la virusul mpox, potrivit unui comunicat al companiei.

Producătorul american de vaccinuri a solictat FDA extinderea indicaţiei serului său pentru a putea fi inclus pe lista de urgenţă a OMS privind vaccinurile împotriva mpox.

Compania a declarat săptămâna trecută că va dona 50.000 de doze din vaccinul său antivariolic Republicii Democratice Congo şi altor ţări afectate din Burundi, Kenya, Rwanda şi Uganda pentru a face faţă epidemiei de mpox.

Potrivit Centrelor americane pentru controlul şi prevenirea bolilor (CDC), ACAM2000 are mai multe efecte secundare şi riscuri cunoscute decât vaccinul Jynneos al grupului biotehnologic danez Bavarian Nordic A/S, care este aprobat în Statele Unite pentru variolă şi pentru mpox, potrivit Reuters.

ACAM2000 - un vaccin cu virus viu, care se replică - poate provoca miocardita/pericardită - umflături în muşchiul inimii sau în jurul acestuia - la 1 din 175 de beneficiari, potrivit FDA.

Mpox, cunoscut anterior sub numele de variola maimuţei (monkeypox), este o boală virală înrudită cu virusul variolei. Infecţia se poate răspândi prin contact apropiat, cum ar fi atingerea, sărutul sau sexul, precum şi prin materiale contaminate, precum aşternuturi, haine şi ace, potrivit OMS.

Simptomele iniţiale sunt, de obicei, asemănătoare gripei – incluzând febră, frisoane, epuizare, dureri de cap şi slăbiciune musculară – urmate adesea de o erupţie cutanată dureroasă sau pruriginoasă, cu leziuni care se vindecă în câteva săptămâni.

În cazurile grave, infecţia poate fi mortală.

Virusul mpox este un membru al genului Orthopoxvirus din familia Poxviridae, înrudit cu virusul care a cauzat variola, eradicat în 1980.

viewscnt