Substanţele chimice ce distrug glandele endocrine prezente în praful dintr-o gospodărie stimulează dezvoltarea celulelor grase şi contribuie la o creştere excesivă în greutate a copiilor şi la obezitate, conform unui nou studiu realizat în SUA.
Cercetătorii au observat că unele substanţe chimice erau foarte prezente în praful din casele copiilor supraponderali sau obezi. Oamenii de ştiinţă analizează aceste chimicale –dintre care unele sunt găsite în produsele comune din gospodării, cum ar fi detergentul de rufe, soluţii de curăţat, vopseluri şi cosmetice – pentru a determina care din ele ar putea fi legate de obezitate.
”Aceasta este una din primele cercetări ce investighează legătura dintre expunerea la combinaţiile de chimicale prezente în mediul din interior şi sănătatea metabolică a copiilor ce trăiesc în acele case”, a spus cercetătorul principal dr. Christopher Kassotis de la Şcoala de Mediu Nicholas a Universităţii Duke din Durham, N.C., citat de sciencedialy.com.
Cercetările anterioare efectuate pe animale au arătat că expunerea la chimicale poate promova acumularea trigliceridelor şi creşterea obezităţii, iar multe studii observaţionale au găsit o legătură între chimicalele ce distrug glandele endocrine şi dezvoltarea obezităţii.
În noul studiu, Kassotis şi colegii au investigat efectul combinaţiilor de chimicale izolate de praful din casă. Ei au colectat 194 de mostre de praf din casă din gospodării din Carolina de Nord. Apoi au extras chimicalele din praf în laborator, testându-le abilitatea de a promova dezvoltarea celulelor grase într-un model celular.
Ei au observat că concentraţii foarte scăzute de extracte din praf au fost capabile să promoveze proliferarea celulelor grase şi dezvoltarea acestora. Conform estimărilor EPA, copiii înghit între 60 şi 100mg de praf în fiecare zi.
”Am descoperit că două treimi din extractele de praf au fost capabile să promoveze dezvoltarea celulelor grase şi jumătate să promoveze proliferarea celulelor grase la 100 de micrograme, sau aproximativ la niveluri de 1.000 de ori mai scăzute decât ce consumă copiii zi de zi”, a spus Kassotis.
Cercetătorii au măsurat apoi mai mult de 100 de chimicale din praf şi au analizat relaţia dintre concentraţiile lor şi extinderea dezvoltării celulelor grase. Ei au observat că aproximativ 70 de chimicale au avut o relaţie semnificativ pozitivă cu dezvoltarea celulelor grase induse de praf, iar aproximativ 40 au fost legate de dezvoltarea celulelor grase.