Terapia antiretrovirală previne transmiterea sexuală a HIV, arată un studiu amplu realizat în Europa

Terapia antiretrovirală previne transmiterea sexuală a HIV, arată un studiu amplu realizat în Europa

Terapia antiretrovirală previne transmiterea sexuală a virusului HIV, arată un studiu amplu realizat în Europa, ce a inclus aproape 1.000 de cupluri de bărbaţi homosexuali în care unul dintre parteneri avea HIV şi folosea medicamente antiretrovirale pentru a bloca progresia virusului.

Terapia antiretrovirală (ART) foloseşte o combinaţie de trei sau patru medicamente diferite, fiind o modalitate eficientă de a bloca progresul virusului HIV şi de a reduce cantitatea de virus până la nivelul la care este nedetectabilă în sângele pacientului.

Totuşi, până acum experţii nu erau siguri dacă ART previne sau nu transmiterea HIV pe cale sexuală.

Studiul, prezentat în 2 mai în publicaţia ştiinţifică Lancet, a urmărit timp de opt ani cuplurile, care nu au folosit prezervativ în timpul contactului sexual, iar în toată această perioadă nu a fost descoperit nici măcar un singur caz de transmitere a virusului între parteneri.

Rezultatele studiului arată că folosirea terapiei antiretrovirale pentru a reduce cantitatea de virus până la un nivel nedetectabil are ca efect şi blocarea transmiterii sexuale a virusului, spun cercetătorii.

“Descoperirile noastre furnizează dovezi clare în legătură cu bărbaţii homosexuali că transmiterea HIV este zero atunci când se foloseşte ART”, a declarat Alison Rodger, profesor la University College din Londra, citat de Reuters.

Cercetătorii consideră că rezultatele studiului reprezintă un “mesaj puternic” care poate ajuta la eliminarea HIV prin prevenirea transmiterii virusului în grupurile de risc, între care se numără bărbaţii homosexuali.

Cercetătorii au estimat că, în perioada de opt ani de derulare a studiului, ART a prevenit 472 de tranmiteri ale virusului HIV pe cale sexuală.

Cuplurile incluse în studiu erau serodiferite – un partener HIV-pozitiv şi unul HIV-negativ.

În timpul studiului, 15 bărbaţi din cele 972 de cupluri s-au infectat cu HIV, însă studiile genetice au dovedit că infectările au provenit de la parteneri sexuali din afara grupului studiat.

De la începutul epidemiei SIDA, la începutul anilor 1980, peste 77 de milioane de oameni din întreaga lume s-au infectat cu HIV, iar aproape jumătate dintre ei – 35,4 milioane – au murit.

În prezent, numărul de noi infecţii detectate pe plan mondial se menţine la circa 1,8 milioane pe an.

viewscnt