Terapia cognitiv-comportamentală la supravieţuitorii cancerului

Terapia cognitiv-comportamentală la supravieţuitorii cancerului

O analiză recentă a tuturor studiilor relevante publicate relevă beneficii clare ale terapiei cognitiv-comportamentale (CBT) pentru îmbunătăţirea sănătăţii mintale şi a calităţii vieţii la supravieţuitorii cancerului.

Constatările, care au fost publicate miercuri în revista Cancer Medicine, extind efectele CBT dincolo de ceea ce se ştia în rândul populaţiei generale.

Pentru analiză, cercetătorii au descoperit 132 de studii clinice care comparau CBT cu controale, inclusiv terapia standard, controlul programat sau terapia activă/alternativă.

În toate studiile, CBT a îmbunătăţit moderat sănătatea mintală şi calitatea vieţii la persoanele cu cancer trecut sau actual, indiferent de tipul de cancer.

Se pare că terapia a avut efecte mai puternice la persoanele mai tinere.

De asemenea, CBT în persoană a părut mai eficientă decât furnizarea CBT prin tehnologie, cum ar fi platformele de e-medicină.

„În plus faţă de confirmarea beneficiului general al CBT pentru persoanele cu cancer, acest studiu a dezvăluit nuanţe importante ale modului în care terapia poate fi cea mai eficientă şi pentru ce populaţii. Acest lucru are implicaţii clinice majore pentru furnizorii de oncologie de susţinere”, a declarat într-un comunicat autorul corespondent Anao Zhang, de la Universitatea din Michigan.

viewscnt