Terapia cognitiv comportamentală, prin telefon sau online, duce la îmbunătăţirea rezultatelor raportate de către pacienţi cu sindromul intestinului iritabil, potrivit unui studiu clinic efectuat în Marea Britanie.
”Cele mai importante descoperiri din această cercetare sunt beneficiile pe termen lung ale unei terapii relativ scurte cognitiv comportamentale pentru sindromul intestinului iritabil întreprinse prin suport telefonic la distanţă, mai degrabă decât terapia faţă în faţă. Acest lucru este interesant deoarece permite potenţial multor pacienţi să fie sprijiniţi”, a declarat, dr. Hazel Anne Everitt de la Southampton University pentru Reuters.
În studiul realizat, cercetătorii au comparat eficacitatea terapiei cognitiv-comportamentale furnizate prin telefon şi prin internet cu sprijinul terapeutic în reducerea simptomelor sindromului intestinului iritabil şi a impactului, comparativ cu tratamentul obişnuit, într-un studiu cu o durată de 12 luni cuprinzând 558 de pacienţi cu sindromul intestinului iritabil refractar.
Terapia cognitiv-comportamentală care a constat în tehnici educaţionale, comportamentale şi cognitive care vizează îmbunătăţirea obiceiurilor alimentare şi dezvoltarea unor modele stabile de alimentaţie sănătoasă, abandonarea gândurilor nefolositoare, gestionarea stresului, reducerea concentrărilor asupra simptomelor şi prevenirea recidivei.
Scorurile de severitate a sindromului intestinului iritabil, care variază între 0 şi 500, au fost cu 61,6 puncte mai mici adică mai bune, în grupul celor care au primit terapie telefonică şi cu 35,2 puncte mai mică pentru pacienţii consiliaţi prin internet, decât în cazul pacienţilor care au primit tratamentul obişnuit .
Aproape trei sferturi dintre pacienţii din grupul care a beneficiat de terapie telefonic (72,8%) şi 66,1% din grupul care a fost consiliat prin internet au avut îmbunătăţiri clinic semnificative ale sindromului intestinului iritabil printr-o reducere cu cel puţin 50 de puncte în 12 luni, comparativ cu 44,3% dintre pacienţii trataţi ca de obicei.
Valorile scorului privind capacitatea de muncă şi integrarea socială după un an de zile au fost de asemenea, semnificativ mai scăzute în grupurile tratate prin telefon şi internet decât în grupul tratat după metoda clasică.
O ameliorare a fost înregistrată şi în scorul care analizează depresia şi anxietatea, se mai arată în concluziile cercetării.