Persoanele care trăiesc cu anxietate, depresie şi alte probleme de sănătate mintală ar putea în curând utiliza o aplicaţie smartphone care le poate furniza modificări de interpretare cognitivă la cerere, o modalitate de a schimba obiceiurile mintale fără a vizita un terapeut susţin cercetătorii de la McLean Hospital, din Belmont, Massachusetts, SUA.
Studiul, arată potenţialul eficacităţii interpretării cognitive atunci când este combinată cu terapia comportamentală cognitivă pentru soluţionarea problemelor psihiatrice acute. De asemenea, indică modul de adaptare a acestei abordări terapeutice pentru utilizarea în afara spitalului.
”Interpretarea cognitivă este o clasă de intervenţii menite să transfere interpretările pe care oamenii le dau unor situaţii ambigue într-un mod mai pozitiv sau mai negativ, adaptat realităţii şi care încearcă să abordeze prejudecăţi interpretative, un obicei mental care este implicat în multe tulburări mintale” a explicat autorul principal al studiului Courtney Beard, doctor, director al laboratorului McLean Cognition and Affect Research and Education (CARE), citat de sciencedaily.com.
Pentru a face acest lucru, indivizilor aflaţi în tratament prin metoda interpretării cognitive le sunt prezentate o serie de întrebări de asociere între cuvinte şi stări care descriu situaţiile de zi cu zi.
De exemplu, terapeutul poate arăta unui pacient o situaţie în care o persoană căscă în timpul conversaţiei. Apoi, pacientul este întrebat dacă această persoană este ”obosită” sau ”plictisită”. Persoana care răspunde că cel din imagine este ”obosit” a dat un răspuns corect iar pacienţii care afirmă că imaginea reprezintă un om ”plictisit” răspund greşit.
Prin repetare, acest tip de terapie de interpretare cognitivă îi ajută pe oameni să-şi redefinească sau să-şi reevalueze situaţiile zilnice ambigue.
Oamenii se confruntă cu nenumărate interacţiuni că această în fiecare zi, iar dacă au tendinţa de a ajunge la o concluzie ameninţătoare sau negativă, aseasta poate avea un impact imens asupra modului în care se simt şi asupra a ceea ce fac sau a modului în care reacţionează, mai afirmă cercetătorii.
Pentru studiul lor, Beard şi colegii săi au dezvoltat şi pus în aplicare terapia de interpretare cognitivă pentru a potenţa tratamentul bazat pe terapia comportamentală cognitivă la pacianţii internaţi. Cercetătorii au prezentat pacienţilor cu asocieri de cuvinte şi situaţii care au încurajat pacienţii să susţină interpretări pozitive şi să respingă interpretările negative.
Rezultatele studiului au arătat că terapia de interpretare cognitivă a fost practică şi acceptabilă pentru pacienţii cu probleme psihiatrice acute. Studiul a constatat, de asemenea, că exerciţiile de asociere a cuvintelor cu stările au reuşit să ajute la remedierea unor situaţii potenţial negative.
Pe baza acestor rezultate, Beard şi echipa ei se împreună cu Institutul Naţional de Sănătate Mintală au dezvoltat o versiune a terapiei de interpretare cognitivă pentru smartphone.
"Cu aplicaţia, pacienţii pot să-şi creeze obiceiuri mintale sănătoase şi să se oprească în mod automat de la concluzii negative”, a mai precizat Beard.
Aplicaţia ar putea fi deosebit de utilă pentru persoanele care tocmai au ieşit dintr-un program de tratament efectuat în spital care o pot folosi în perioada de tranziţie după externare, care este una riscantă pentru ei.