Un test rapid de urină pentru calculii renali, care poate oferi un diagnostic în 30 de minute, a fost dezvoltat de o echipă de cercetători american de la universităţile Penn State şi Stanford, arată un studiu prezentat recent în publicaţia Science Advances.
Testele actuale permit diagnosticarea calculilor renali (sau pietrelor la rinichi) în cel puţin o săptămână.
Calculii renali se formează ca urmare a cristalizării unor săruri sau minerale, care se acumulează în rinichi. Calculii ajung în tractul urinar şi provoacă dureri, sângerări sau chiar infecţii şi boli ale rinichilor în anumite cazuri.
În mod curent, diagnosticul pentru calculi la rinichi se realizează printr-un test de urină de 24 de ore prin care se identifică metaboliţii care generează formarea calculilor. După colectarea probelor de urină, acestea sunt analizate, iar rezultatele sunt disponibile după 7-10 zile.
“Durata lungă a procesului, procedura stânjenitoare de colectare şi întârzierea obţinerii rezultatelor au ca efect subutilizarea testului de urină de 24 de ore în practica clinică, în ciuda recomandărilor din ghidurile de specialitate”, a afirmat Pak Kin Wong, profesor de inginerie biomedicală şi autor principal al studiului, citat de sciencedaily.com.
Pentru a reduce durata testării, echipa de cercetători a dezvoltat un sistem de detectare biomimetică numit SLIPS-LAB.
SLIPS reprezintă o suprafaţă foarte netedă şi cu un indice extrem de redus de frecare, creat prin încapsularea unor lichide lubrifiante într-un substrat cu nanostructuri. În crearea acestei structuri, cercetătorii s-au inspirat din natură – mai exact, de la planta carnivoră Nepenthes.
SLIPS-LAB funcţionează prin transportul picăturilor de urină şi reactivilor utilizaţi pentru testare pe suprafaţa foarte aluneciasă, care dirijeajă lichidul într-un canal. Acest duspozitiv permite combinarea reactivilor cu picăturile de urină la momentul precis şi la cantitatea exactă pentru reacţie.
Rezultatele testului sunt disponibile în circa 30 de minute şi pot fi obţinute folosind un scanner sau un smartphone, imaginea scanată fiind analizată cu ajutorul unui algoritm computerizat.
Un alt avantaj al noului dispozitiv: rezultatele pot fi obţinute fie într-un cabinet de medicină de familie, fie la domiciliul pacientului.