Testarea nivelului proteinelor din lichidul ocular poate prezice apariţia bolii Alzheimer

Testarea nivelului proteinelor din lichidul ocular poate prezice apariţia bolii Alzheimer

Nivelurile scăzute de beta amilodă şi proteine Tau, biomarkeri ai bolii Alzheimer (AD), în lichidul ocular, au fost semnificativ asociate cu scoruri cognitive scăzute, conform unui nou studiu publicat în ”Journal of Alzheimer’sDisease”.

Condus de cercetătorii de la Centrul Medical din Boston, acest studiu este primul care conectează aceşti biomarkeri de proteine cunoscuţi ai Alzheimer-ului din ochi cu starea mintală. Aceste descoperiri indică faptul că proteinele din ochi ar putea fi o posibilă sursă pentru un test accesibil, eficient din punct de vedere al costului, pentru a prezice o viitoare îmbolnăvire cu Alzheimer.

Diagnosticarea şi începerea tratamentului pentru Alzheimer înainte ca simptomele să înceapă reprezintă cheia controlării bolii, pentru că de obiei în momentul în care simptomele apar este prea târziu ca tratamentele din prezent să aibă vreun efect semnificativ.

Cantităţile anormale de beta amiloidă şi proteine Tau sunt biomarkeri ai AD, iar concentrarea proteinelor de amiloidă din creier începe cu mai mulţi ani înaintea simptomelor bolii.

Cercetări anterioare au arătat o asociere între nivelul scăzut de beta amiloidă şi proteine Tau găsite în lichidul cerebrospinal obţinute prin teste cu puncţie lombară şi Alzheimer preclinic, când apar schimbări patologice caracteristice bolii în creier, dar înaintea debutului simptomelor clinice. Oricum, testele cu  puncţia lombară sunt scumpe şi prezintă numeroase inconveniente pentru pacienţii care trebuie să treacă prin ele.

În acest studiu, cercetătorii au folosit mostre de lichid ocular de la 80 de pacienţi ce au fost programaţi anterior pentru chirurgie la ochi. Lichidul extras în timpul acestor chirurgii este în mod normal aruncat. Cercetătorii au testat lichidul ocular pentru a determina nivelurile de beta amiloidă şi proteine Tau şi au corelat aceste niveluri cu rezultatele unui test cognitiv. Nivelurile scăzute ale acestor biomarkeri au fost semnificativ asociate cu scoruri cognitive mai mici printre pacienţi.

”Aceste descoperiri ne-ar putea ajuta să contruim un test accesibil şi minim invaziv pentru determinarea riscului de Alzheimer, în special printre pacienţii cu boli oculare. Am observat că unii participanţi ce aveau niveluri scăzute ale biomarkerilor în lichidul ocular deja prezentau semne de demenţă de la uşoare la moderate, în baza scorurilor lor cognitive”, a spus dr. Lauren Wright, autoarea principală a studiului, citată de sciencedialy.com.

Aceste rezultate reafirmă studiile anterioare ce sugerează că pacienţii cu boli oculare prezintă riscul dezvoltării Alzeimer-ului şi sugerează că investigaţii ulterioare asupra pacienţilor cu boli oculare ar putea avea rezultate ce ar putea fi generalizate la populaţii mai extinse.

”Acesta este un mare pas în descoperirea rolului potenţial al ochiului în diagnosticarea bolii Alzheimer preclinice şi sunt necesare studii ulterioare care să compare biomarkerii din ochi cu o testare neurologică mai complexă”, a adăugat dr. Manju Subramanian, coautor al lucrării, cercetător principal şi oftalmolog la BMC.

viewscnt