Ţigările electronice şi cele din tutun induc reacţii similare ale sistemului respirator

Ţigările electronice şi cele din tutun induc reacţii similare ale sistemului respirator

Reacţiile respiratorii pe termen scurt la utilizarea de ţigări electronice sau ţigări clasice din tutun sunt similare, spun cercetătorii.

Dr. Grzegorz Brozek de la Universitatea de Medicină din Silezia din Katowice, Polonia şi colegii săi au evaluat răspunsurile respiratorii acute la ţigările electronice la persoanele care au folosit exclusiv acest tip de produse (grupul E) şi utilizatorii care au consumat atât de tutun cât şi tigarete electronice (grupul E/T) şi a comparat reacţiile acestora cu cele ale utilizatorilor exclusiv de tutun (grupul T) şi cu ale unui grup de control.

Treizeci de participanţi au fost incluşi în fiecare grup. Participanţii au avut o vârstă medie de aproximativ 23 de ani şi aproximativ 40% au fost femei, scrie Reuters.

Cercetătorii au măsurat statutul spirometric, saturatia oxigenului, oxidul nitric exhalat, monoxidul de carbon expirat şi temperatura din aerul expirat înainte de utilizarea unei tigări electronice şi a unei ţigări cu tutun, precum şi la un minut şi la 30 de minute după aceea.

Valori inferioare de bază ale oxidului nitric exhalat au fost identificate la grupurile T (15,4 ppb) şi T / E (15,0 ppb) faţă de grupul de control (19,6 ppb). După fumat, grupurile T şi E/T au prezentat, de asemenea, scăderi semnificative ale fluxului expirator de vârf şi fluxului expirator maxim la 75%.

La un minut după expunere, valorile medii ale oxidului nitric exhalat au scăzut în grupul T cu 2,1 ppb, cu 1,5 ppb în grupul E şi cu 2,2 ppb în grupul T / E. Cu toate acestea, la 30 de minute după expunere, valorile oxidului nitric exhalat au crescut, ajungând la un nivel comparabil cu valorile iniţiale în grupurile T şi T / E, dar mai mare cu o medie de 1% ppb în grupul E.

Fumatul ţigarărilor din tutun sau utilizarea ţigaretelor electronice a afectat în mod semnificativ temperatura aerului expirat, înregistrându-se creşteri semnificative statistic la un minut şi la 30 de minute după utilizarea ţigaretelor în ambele grupuri E şi T / E.

Folosirea ţigărilor electronice este asociată cu scăderea indicelui oxidului nitric exhalat şi a fluxului respirator şi cu o creştere a temperaturii căilor respiratorii. Aceste schimbări sunt similare cu cele după expunerea la fumul ţigării din tutun, concluzionază autorii cercetării.

Rezultatele susţin îngrijorările multor medici care consideră că ţigările eletroice sunt aproape la fel de periculoase ca şi ţigările clasice din tutun.

viewscnt