Pentru pacienţii cu cancer pulmonar local avansat fără celule mici ce trec prin radioterapie, expunerea cardiacă la radiaţii este un predictor independent al rezultatelor adverse, conform unei analize retrospective.
“Am descoperit că dozele mai ridicate de expunere cardiacă la radiaţii în timpul radioterapiei pentru cancer pulmonar sunt asociate cu dezvoltarea complicaţiilor cardiace serioase cum ar fi atacurile cardiace şi decesul. Mai mult decât atât, pacienţii fără un istoric de boli cardiace au avut cea mai mare creştere a riscului după expunerea cardiacă la radiaţii, dar cel mai mare risc de complicaţii serioase cardiace a fost văzut la pacienţii cu istoric de boli cardiace", a spus dr. Katelyn M. Atkins of the Dana-Farber Institute şi Birgham and Women's Hospital, Boston, citată de Reuters.
Pentru studiul, publicat în "Jorunal of the American College of Cardiology", dr. Atkins şi colegii au analizat date de la 748 de pacienţi. După o urmărire de peste 20 de luni, în medie,
77 dintre pacienţi au dezvoltat cel puţin un eveniment cardiac advers major cu o incidenţă cumulativă la doi ani de 5,8%. În timpul acestei perioade 533 de pacienţi au murit. Doza de radiaţie livrată către inimă a fost asociată cu un risc crescut semnificativ de evenimente cardiace majore, cu rata de hazard ajustată de 1,05 per Gy.
La pacienţii fără boală cardiacă coronariană preexistentă în comparaţie cu o doză cardiacă medie mai mică de 10 Gy, o doză mai mare a fost asociată cu o mortalitate semnificativ mai mare spre deosebire de pacienţi cu o boală coronariană preexistentă care au avut rata de mortalitate mai scăzută, mai afirmă autorii cercetării.
Oricum, cercetătorii au sugerat că acest lucru ar putea reflecta un efect al dozei cardiace fiind mascat la pacienţii cu boalaă coronariană preexistentă ce au rate de bază ale evenimentelor cardiace ridicate.Per total, a existat un risc crescut de evenimente cardiace adverse majore la pacienţii boală coronariană preexistentă în comparaţie cu cei fără.
"Acest studiu demonstrează sabia cu două tăiuşuri a radioterapiei. Acest grup de pacienţi cu cancer pulmonar a fost tratat cu terapie prin radiaţii cu doză ridicată cu scopul vindecării şi cercetătorii au crezut de-a lungul timpului că afecţiunile cardiace de la expunerea la radiaţii a inimii nu s-ar manifesta suficient de devreme pentru a afecta supravieţuirea acestor pacienţi care de obicei au un prognostic slab. Acum învăţăm că afecţiunile cardiace serioase după terapia cu radiaţii au loc mult mai devreme şi mai des decât credeam. Sperăm că studiile de acest tip vor ajuta la educarea oncologilor ce se ocupă de radiaţii să fie mai atenţi la expunerea cardiacă la radiaţii şi să testeze noi tehnici ale terapiei cu radiaţii pentru a reduce riscul", a spus şi coautorul cercetării dr. Raymond H. Mak.