Oamenii de ştiinţă au dezvoltat un nou compus promiţător, derivat din una dintre peptidele prezente în mod natural în creier. Aplicarea sa poate aborda două provocări majore pentru sănătate: obezitatea şi boala Alzheimer.
Neuropeptida CART este asociată în principal cu reglarea aportului alimentar. Versiunea sa modificată, creată la Institutul de Chimie Organică şi Biochimie al Academiei Cehe de Ştiinţe, prezintă o stabilitate mai bună şi este mai eficientă.
Ea suprimă apetitul şi protejează creierul prin reducerea patogenităţii proteinei tau, care este asociată cu temuta boală Alzheimer.
Rezultatele cercetării vor fi publicate în numărul din octombrie al revistei European Journal of Pharmacology.
Noul compus a trecut cu succes testele atât în culturi celulare, cât şi pe modele animale. Şoarecii obezi şi predispuşi la diabet au pierdut în greutate după administrarea acestuia şi s-a dovedit că aceştia prezentau, de asemenea, o patologie redusă a proteinei periculoase tau în creier, unul dintre principalele simptome ale bolii Alzheimer.
Molecula modificată este eficientă în organism datorită unui proces numit lipidizare. Aceasta înseamnă că oamenii de ştiinţă au legat diverşi acizi graşi la peptida naturală CART şi au constatat că peptida modificată este capabilă să traverseze bariera hemato-encefalică. Aceasta este o precondiţie cheie pentru ca medicamentul să funcţioneze corect în creier.
„Am constatat că, atunci când un analog lipidizat al peptidei CART este aplicat subcutanat, acesta trece apoi în creier, unde acţionează prin suprimarea apetitului şi, dacă este administrat pentru o perioadă lungă de timp, are şi un efect neuroprotector. Prin urmare, ar putea funcţiona în tratamentul sau prevenirea bolilor neurodegenerative”, explică primul autor al studiului, Vilém Charvát, într-un comunicat al Institutului.
Peptida CART (transcris reglat de cocaină şi amfetamină) a fost descoperită în 1998 de grupul farmaceutic danez Novo Nordisk.
S-a constatat că peptida este abundentă în hipotalamus şi că are o structură relativ complexă care conţine trei punţi disulfură. Cu toate acestea, rămâne de stabilit la ce receptor din organism se leagă. Eforturile de a afla acest lucru nu au fost încununate de succes până în prezent.
Acesta este, de asemenea, obiectivul principal în vizorul autorului principal al studiului actual efectuat la IOCB Praga, dr. Andrea Pačesová, care afirmă: „Avem în mâini un medicament anti-obezitate cu potenţial de succes care pare, de asemenea, să reducă riscul bolii Alzheimer. Pentru a dezvolta la maximum acest potenţial, trebuie să ştim de ce substanţa funcţionează aşa cum o face".
Pentru a descrie mecanismul acţiunii sale, cercet[torii trebuie mai întâi să descifreze cum ajunge peptida la creier.
„Ştim că funcţionează. Ceea ce rămâne de făcut este să identificăm receptorii potriviţi”, spune dr. Pačesová.
Cercetarea peptidelor potenţial utile în dezvoltarea de medicamente împotriva obezităţii la IOCB Praga este condusă de dr. Maletínská. În urmă cu câţiva ani, ea a reuşit să încheie un acord de licenţă pentru o substanţă promiţătoare cu compania farmaceutică Novo Nordisk.
Cercet[toarea a presupus ]n urm[ cu mai mult timp că peptidele anorexigenice (care reduc pofta de mâncare) ar putea fi utilizate şi pentru prevenirea şi tratamentul bolilor neurodegenerative.
„Ştim deja, contrar a ceea ce s-a presupus iniţial, că noi neuroni se formează chiar şi la vârsta adultă. Acest proces regenerativ este susţinut de mai multe peptide anorexigenice, care pot ajuta astfel la repararea ţesutului cerebral deteriorat”, explică dr. Maletínská.
Ea spune că dacă boala Alzheimer poate fi diagnosticată la timp, într-o fază numită insuficienţă cognitivă uşoară, şansele de vindecare par să fie destul de mari.
Foto: De la stânga la dreapta: Vilém Charvát, dr. Andrea Pačesová, dr. Lenka Maletínská, şefa grupului Mecanisme fiziopatologice de reglare a consumului alimentar din cadrul IOCB Praga. Foto: Tomáš Belloň/IOCB Praga, 21 august 2024.