Un conservant alimentar comun reduce efectul vaccinului gripal, arată un studiu realizat în SUA

Un conservant alimentar comun reduce efectul vaccinului gripal, arată un studiu realizat în SUA

Cercetătorii de la Universitatea de Stat din Michigan au descoperit că un conservant alimentar comun este asociat cu un răspuns imun alterat în cazul vaccinurilor gripale.

Studiul efectuat asupra şoarecilorde laborator, prezentat la întâlnirea de Biologie Experimentală, oferă un nou factor potenţial în eficienţa vaccinurilor.

Tert-butilhidrochinona, sau tBHQ, poate fi găsită în câteva produse alimentare, inclusiv uleiurile pentru gătit, cărnurile îngheţate (în special peşte) şi alimente procesate ca chipsurile sau biscuiţii. Producătorii nu trebuie să o includă de fiecare dată pe lista de ingrediente.

”Dacă faci un vaccin, dar o parte a sistemului imunitar nu învaţă să recunoască şi să combată celulele infectate de virus, acest lucru ar putea face ca vaccinul să fie mai puţin eficient. Am determinat că atunci când tBHQ a fost introdusă în dietă, a afectat anumite celule importante în răspunsul imun potrivit pentru gripă”, a afirmat dr. Robert Freebon, ce a condus studiul, citat de sciencedialy.com.

Folosind rădăcini gripale ca H1N1 şi H3N2, Freeborn şi Rockwell s-au concentrat pe celulele T CD4 ŞI CD8 şi au introdus tBHQ în mâncarea şoarecilor într-o cantitate comparabilă cu consumul uman.

”Celulele T CD4 sunt ca regizorii de film ce le spun tuturor celorlalţi ce să facă. Celulele TCD8 sunt actorii ce fac ceea ce vor directorii”, a mai spus Freeborn.

Cercetătorii au analizat câţiva factori de răspuns, inclusiv dacă celulele T apăreau, erau capabile să îndeplinească sarcinile şi în final, să recunoască şi să îşi amintească virusul invadator.

”Per total, am văzut o reducere a celulelor T CD8 în plămâni şi o reducere a numărului celulelor T CD4 ŞI CD8 ce ar putea identifica virusul gripal la şoarecii expuşi la tBHQ. Aceşti şoareci au avut de asemenea inflamaţii răspândite larg şi mucus produs în plămânii lor”, a adăugat Freeborn.

A doua fază a studiului a arătat că aditivul a oprit abilitatea sistemului imunitar de a-şi aminti cum să răspundă la virusul gripal, atunci când o altă rădăcină gripală a fost introdusă într-un nou moment.

Acest lucru a rezultat într-o recuperare mai lungă şi o pierdere suplimentară a greutăţii la şoareci.

”Este important pentru corp să fie capabil să recunoască un virus şi să îşi aducă aminte cum să îl combată în mod eficient. Acesta este tot scopul vaccinurilor, de a spori această memorie şi de a produce imunitate. TBHQ pare să deterioreze acest proces”, a explicat Freeborn.

viewscnt