Un grup de cercetare a identificat 30 de gene asociate cu schizofrenia. Echipa condusă de prof. Alex Schier, directorul Biozentrum din cadrul Universităţii din Basel a putut să arate care modificări patologice din creier şi anomalii comportamentale sunt declanşate de aceste gene.
Schizofrenia este o psihoză care duce la o percepţie perturbată a realităţii. Aceasta include halucinaţii auditive sau vizuale şi iluzii. Deşi boala poate fi ţinută sub control cu medicamente, aceasta este în prezent incurabilă. Schimbările genetice care se manifestă în creier pot cauza schizofrenia. Studiile anterioare au arătat că mai multe regiuni ale genomului conţin o varietate de gene sunt asociate cu boala.
Echipa lui Alex Schier a identificat 30 de gene în aceste regiuni şi a reuşit să demonstreze că acestea au efecte concrete asupra structurii şi funcţiei creierului, precum şi asupra diferitelor modele de comportament.
”Dintre cei 132 de suspecţi, am reuşit în cele din urmă să stabilim un profil de autor mai precis pentru 30 de gene”, a spus Schier citat de sciencedaily.com.
Unul dintre agresori este factorul de transcriere znf536, care controlează dezvoltarea creierului anterior. Această regiune a creierului influenţează comportamentul nostru social şi procesarea stresului. Echipa de cercetare nu numai că a descifrat funcţia genelor individuale, ci şi a generat un atlas al tuturor genelor, cu consecinţele lor asupra creierului.
Problema cu privire la modul în care genele individuale declanşează schizofrenia rămâne deschisă.
”Ar fi posibil să investigăm dacă genele pe care le-am identificat schimbă regiuni ale creierului similare la pacienţi şi atunci aceste gene şi regiuni ale creierului ar putea deveni noi ţinte pentru terapiile medicamentoase”, mai spune Schier.