Un instrument care măsoară 12 factori fizici, sociali şi de stil de viaţă modificabili poate ajuta pacienţii să-şi protejeze sănătatea creierului

Un instrument care măsoară 12 factori fizici, sociali şi de stil de viaţă modificabili poate ajuta pacienţii să-şi protejeze sănătatea creierului

Depresia târzie, definită de obicei ca depresia care apare la persoane cu vârsta de peste 60 de ani, poate afecta până la o treime sau mai mult din persoanele din acest inreval de vârstă şi poate fi debilitantă. Dar, la fel ca în cazul altor afecţiuni neurologice, riscul unei persoane poate fi influenţat de alegerea stilului de viaţă, spun specialiştii.

O echipă de specialişti de la cel mai mare centru de cercetare în spitale din Statele Unite, Mass General Brigham - un sistem integrat, non-profit, de îngrijire a sănătăţii, care se angajează în cercetarea medicală, predarea şi îngrijirea pacienţilor, a dezvoltat şi validat anterior un instrument denumit Scor de îngrijire a creierului (Brain Care Score - BCS) pentru a ajuta pacienţii şi clinicienii să identifice modificările stilului de viaţă care pot reduce riscul de demenţă şi accident vascular cerebral (AVC).

Acum, împreună cu colaboratorii de la Universitatea Yale, ei au arătat că un BCS mai ridicat este, de asemenea, asociat cu un risc mai scăzut de depresie la sfârşitul vieţii.

Constatările, publicate marţi, în revista Frontiers in Psychiatry, oferă dovezi suplimentare ale factorilor de risc biologici comuni pentru AVC, demenţă şi depresie şi evidenţiază potenţialul BCS de a ajuta pacienţii să facă schimbări în stilul de viaţă pentru a avea mai multă grijă de sănătatea creierului.

„BCS este un instrument simplu conceput pentru a ajuta pe oricine din lume să răspundă la întrebarea: Ce pot face pentru a avea mai multă grijă de creierul meu?”, a declarat unul dintre asutorii studiului, dr. Jonathan Rosand, cofondator al Centrului McCance pentru sănătatea creierului de la Massachusetts General Hospital şi principalul dezvoltator al instrumentului BCS.

„Această cercetare oferă dovezi convingătoare că o creştere a BCS nu numai că este probabil să ajute la a avea un creier mai sănătos şi mai rezistent la boli precum demenţa şi AVC, dar oferă şi speranţa de protecţie împotriva depresiei”, scriu autorii.

Noul studiu reprezintă o colaborare între cercetătorii de la Spitalele americane Brigham and Women's (BWH) - al doilea cel mai mare spital universitar al facultăţii de medicină Harvard - şi Massachusetts General.

„Demenţa, accidentul vascular cerebral şi depresia sunt principalele cauze ale afectării sănătăţii pe măsură ce îmbătrânim”, a declarat autorul corespondent dr. Christopher D. Anderson, şeful secţiei de AVC şi boli cerebrovasculare din cadrul departamentului de neurologie de la BWH. „Acest studiu evidenţiază, în primul rând, o oportunitate extraordinară de a preveni dezvoltarea acestor afecţiuni”, a menţionat medicul.

BCS a fost dezvoltat de cercetătorii de la Centrul McCance şi colaboratorii acestora pentru a ajuta pacienţii şi clinicienii să prevină apariţia bolilor cerebrale, concentrându-se pe factorii de risc modificabili. Aceştia includ patru factori de risc fizic (tensiunea arterială, hemoglobina A1c, colesterolul şi indicele de masă corporală/IMC), cinci elemente ale stilului de viaţă (nutriţie, consumul de alcool, fumatul, activitatea fizică şi somnul) şi trei elemente sociale/emoţionale (stres, relaţii şi scopul vieţii).

Un scor mai mare pe scara de 21 de puncte indică un risc mai scăzut de boli ale creierului.

Echipa de cercetare, utilizând date de la peste 350 000 de participanţi la studiul U.K. Biobank (UKB), a demonstrat că o creştere cu cinci puncte a BCS la momentul iniţial a fost asociată cu un risc cu 33% mai mic de depresie târzie şi un risc compozit cu 27% mai mic de depresie târzie, AVC şi demenţă pe o perioadă mediană de urmărire de 13 ani.

UKB, pe care cercetătorii au utilizat-o anterior pentru a dezvolta şi valida BCS, include peste un deceniu de informaţii de sănătate colectate în mod sistematic de la eşantioane de populaţie din întreaga Marea Britanie, care aveau vârsta cuprinsă între 40 şi 69 de ani în timpul perioadei de înscriere a studiului din 2006-2010.

În plus, cercetătorii şi-au verificat constatările într-un set separat de date, de la aproape 200.000 de persoane din UKB, ale căror dosare de îngrijire primară au fost, de asemenea, accesibile cercetătorilor.

Sub-diagnosticarea şi sub-documentarea depresiei este o provocare cunoscută pentru cercetarea epidemiologică, iar includerea înregistrărilor de îngrijire primară poate reduce probabilitatea lipsei de diagnostice.

Atunci când au stratificat rezultatele în funcţie de vârstă, cercetătorii au fost surprinşi să găsească o asociere substanţială între BCS iniţial şi riscul de depresie la cei sub 50 de ani.

În timp ce cercetătorii se aşteptau ca persoanele mai în vârstă să se confrunte cu procese neurodegenerative şi inflamatorii care pot contribui la depresie, AVCl şi demenţă la sfârşitul vieţii, ei au constatat că modificările neurobiologice care duc la depresie la persoanele mai tinere sunt mai puţin evidente.

În continuare, cercetătorii urmăresc cercetări suplimentare pentru a înţelege relaţia dintre scorurile BCS şi riscul de depresie la tineri.

„Mai sunt încă multe de învăţat despre ce căi contribuie la depresia, demenţa şi AVC-ul la sfârşitul vieţii”, a declarat primul autor, dr. Sanjula Singh, de la Centrul McCance pentru sănătatea creierului.

Rezultatele acestui studiu subliniază importanţa unei viziuni holistice a creierului pentru a înţelege mai bine conexiunile care stau la baza diferitelor boli ale creierului, spun autorii.

Aceştia continuă cercetările pentru a determina dacă persoanele care îşi măresc BSC în timp cu cinci puncte sau mai mult au un risc redus de AVC şi demenţă în viitor, în comparaţie cu cei care nu au creşteri substanţiale ale scorului.

„Din ce în ce mai mult, datele sugerează că riscul pentru o varietate de boli netransmisibile este într-o anumită măsură mediat de schimbări modificabile ale stilului de viaţă, în cazul în care acestea sunt întreprinse suficient de devreme”, explică, dr. Gregory Fricchione, şeful departamentuluit de psihiatrie la Massachusetts General Hospital.

Constatările subliniază implicaţiile pentru abordarea bolilor prevalente, cum ar fi depresia, care este în sine un factor de risc pentru multe alte boli.

De asemenea, cercetarea indică interconectarea sistemului nervos cu stresul psihosocial şi imunologic, şi oportunitatea de a reduce vulnerabilităţile în ceea ce priveşte la deteriorarea creierului prin îmbunătăţirea factorilor BCS, concluzionează autorii.

Testul BCS este accesibil online.

viewscnt