Un medicament experimental pentru tratarea schizofreniei a redus simptomele bolii în cadrul unui studiu intermediar

Un medicament experimental pentru tratarea schizofreniei a redus simptomele bolii în cadrul unui studiu intermediar

Schizofrenia este o tulburare psihică severă care cuprinde o serie de afecţiuni din clasa psihozelor – tulburări ce alterează gândirea şi percepţia. Simptomele includ halucinaţii, idei delirante, limbaj incoerent, comportament dezorganizat – fixarea corpului în anumite poziţii, conduită stereotipă. Nu se cunosc cauzele schizofreniei, dar potrivit cunoştinţelor actuale, afecţiunea are o componentă genetică şi poate să apară drept urmare a unui cumul de factori, chimici şi de mediu. Boala evoluează, astfel încât invalidează pacientul prin deteriorarea personalităţii, declin funcţional şi deficit cognitiv.

Schizofrenia este o tulburare mintală cronică, progresivă şi grav debilitantă, care afectează modul în care o persoană gândeşte, simte şi acţionează. Potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), schizofrenia afectează aproximativ 24 de milioane de persoane din întreaga lume.

De obicei, boala este tratată cu medicamente antipsihotice, care provoacă efecte secundare precum somnolenţă, creştere în greutate şi mişcări involuntare.

Compania biofarmaceutică americană, Neurocrine Biosciences, care dezvoltă tratamente pentru boli şi tulburări neurologice şi endocrine, a declarat miercuri într-un comunicat că medicamentul său experimental a ajutat la reducerea severităţii simptomelor schizofreniei într-un studiu de etapă intermediară.

Doza cea mai scăzută, de 20 de miligrame de medicament, a obţinut o reducere de 7,5 puncte pe o scară utilizată pentru a măsura severitatea simptomelor în cadrul studiului la care au participat 210 pacienţi, a declarat compania, performând mai bine decât dozele mai mari.

Medicamentul, denumit NBI-1117568 este primul agonist selectiv muscarinic M4, oral, în curs de dezvoltare pentru tratamentul adulţilor cu schizofrenie.

Acesta aparţine unei noi clase de tratamente care vizează proteine numite receptori muscarinici din sistemul nervos central, în timp ce medicamentele antipsihotice existente blochează proteine numite receptori ai dopaminei.

În studiu, medicamentul a fost în general sigur şi bine tolerat. Somnolenţa, ameţelile şi durerile de cap au fost cele mai frecvente efecte adverse, a precizat compania.

Grupul farmaceutic american Bristol-Myers Squibb (BMS) dezvoltă la rândul său un medicament pentru schizofrenie numit KarXT, iar o decizie din partea Administraţiei americane de reglementare din domeniul sănătăţii, FDA, este aşteptată în septembrie.

Şi grupul farmaceutic american AbbVie a încheiat recent un acord de peste opt de miliarde de dolari pentru a obţine un medicament pentru tratarea adulţilor cu schizofrenie, care este, de asemenea, testat în studii clinice.

viewscnt