Studiul a testat un anticorp monoclonal care vizează interleukina-5 (IL-5) la adulţii cu boală pulmonară obstructivă cronică (BPOC).
Tratamentul este un anticorp monoclonal care inhibă interleukina-5 şi ajută la reglarea eozinofilelor, un tip de celule albe din sânge care provoacă inflamaţii în plămâni atunci când sunt produse în exces.
Participanţii la studiu au fost pacienţi cu BPOC cu prezentări clinice generale de bronşită cronică sau emfizem, care primeau tratament de întreţinere inhalat optimizat. De asemenea, participanţii trebuiau să prezinte dovezi de inflamaţie de tip 2, caracterizată prin creşterea numărului de eozinofile din sânge.
BPOC afectează mai mult de 300 de milioane de persoane la nivel mondial, până la 40% dintre pacienţi prezentând inflamaţie de tip 2, caracterizată prin creşterea numărului de eozinofile din sânge, care determină exacerbări.
IL-5 este o proteină mesager cheie (citokină) în inflamaţia de tip 2. Exacerbările recurente duc la afectarea plămânilor, la scăderea progresivă a funcţiei pulmonare şi la riscul de spitalizare. Acest lucru poate duce la un cerc vicios de deteriorare a stării generale de sănătate fizică, la înrăutăţirea simptomelor şi a calităţii vieţii şi la creşterea mortalităţii.
Rezultatele studiului Matinee au arătat o reducere semnificativă din punct de vedere statistic şi clinic a ratei anuale de exacerbări moderate şi severe comparativ cu placebo la pacienţii trataţi timp de până la 104 săptămâni cu anticorpul monoclonal mepolizumab, pus pe piaţă sub denumirea comercială de Nucala, adăugat la tratamentul de întreţinere inhalat, a declarat într-un comunicat gupul farmaceutic britanic GlaxoSmithKline (GSK), cel care a dezvoltat tratamentul.
BPOC cauzează restricţionarea fluxului de aer şi probleme de respiraţie şi este cunoscută şi sub denumirea de „plămânii fumătorului”, deoarece în ţările occidentale afectează în principal fumătorii.
Anticorpul monoclonal a fost autorizat în Uniunea Europeană în decembrie 2015 pentru un tip de astm sever.