Un nou tip de encefalopatie care seamănă cu Alzheimer, definită clinic de neurologii americani

Un nou tip de encefalopatie care seamănă cu Alzheimer, definită clinic de neurologii americani

Un nou tip de encefalopatie, ce afectează preponderent sistemul limbic şi este generată de îmbătrânire - numită TDP-43 sau LATE, a fost recunoscută recent de neurologii americani ca o formă de demenţă. Afecţiunea se aseamănă clinic cu Alzheimer, dar are o patologie diferită.

”Este din ce în ce mai clar că boală Alzheimer (AD) este doar un subgrup al bolilor care contribuie la sindromul clinic de demenţă, iar LATE este probabil cel mai răspândit subtip de tulburare care imită Alzheimer-ul. Se estimează că peste un milion de oameni din America suferă de demenţă cauzată, parţial sau total, de LATE”, a declarat Peter T. Nelson de la Universitatea Kentucky, din Lexington, citat de Reuters.

Proteina de legare a ADN-ului proteic 43 kDa (TDP-43) este adesea observată în structurile limbice ale creierului la persoanele de peste 80 de ani şi a fost asociată cu tulburări cognitive care au imitat boala Alzheimer.

Autorii propun trei etape de LATE-NC pe baza distribuţiei anatomice a proteinopatiei TDP-43 la autopsie: etapa 1, care afectează doar amigdala creierului; etapa 2, când boala se extinde şi asupra hipocampului şi etapa 3, când este afectat şi girusul frontal mijlociu.

Caracteristicile neuropatologice ale LATE-NC pot fi prezente la până la 50% din persoanele de peste 80 de ani, potrivit constatărilor specialiştilor obţinute în urma autopsiilor.

Lipsa unui biomarker clinic şi limitările actuale ale cercetării bazate doar pe studii efectuate pe animale fac dificilă studierea mecanismelor bolii şi sunt în mod clar necesare investigaţii suplimentare se mai arată în concluziile studiului.

Sindromul amnezic cognitiv LATE poate evolua pentru a încorpora mai multe domenii cognitive şi pentru a afecta activităţile de viaţă zilnică, iar afectarea cognitivă este mai mare decât poate fi reprezentată de modificările neuropatologice ale bolii Alzheimer sau de alte patologii.

Persoanele cu LATE-NC relativ pur se pare că înregistrează un declin clinic mai gradual, comparativ cu cei cu boala Alzheimer cu modificări neuropatologice, în timp ce cei cu LATE-NC comorbid combinat cu Alzheimer prezintă un declin mai rapid şi o deteriorare cognitivă mai severă.

”Studiile epidemiologice, clinice, neuroimagistice şi genetice suplimentare vor fi importante pentru a caracteriza mai bine impactul asupra sănătăţii publice şi fenotipurile clinice pentru LATE”, au mai afirmat cercetătorii.

Acum nu există nici o metodă de prevenire sau de tratre a bolii, dar oamenii de ştiinţă speră că în cele din urmă aceste eforturi colective de cercetare vor duce într-o zi la strategii de prevenire şi terapeutice de succes.

viewscnt