Un nou tratament dezvoltat în SUA foloseşte câmpul electromagnetic pentru tratarea infecţiilor

Un nou tratament dezvoltat în SUA foloseşte câmpul electromagnetic pentru tratarea infecţiilor

Cercetătorii de la Şcoala de Medicină a Universităţii Indiana au găsit o cale de a lupta împotriva infecţiilor bacteriene folosind câmpul electromagnetic.

Astfel, un studiu efectuat în laboratoarele Indiana Center for Regenerative Medicine and Enginnering, sub condicerea dr. Chandan Sen şi dr. Sashwati Roy, a dus la dezvoltarea unei metode ce foloseşte câmpul magnetic pentru a distruge infecţiile care creează biofilme. Descoperirile lor au fost prezentate recent în publicaţia ”Annals of Surgery”.

Biofilmele bacteriene reprezintă straturi subţiri de bacterii ce se formează pe unele răni, inclusiv arsuri şi infecţii post-chirurgicale, sau când un dispozitiv medical cum ar fi un cateter este introdus în corp. Aceste bacterii generează propria electricitate, folosind propriile câmpuri magnetice pentru a comunica şi a forma biofilmul, ceea ce le face mai ostile şi mai dificil de tratat. Centrul de Control şi Prevenire a bolilor estimează că 65% din toate infecţiile sunt cauzate de bacterii cu acest fenotip, în timp ce Institutul Naţional de Sănătate estimează că numărul se apropie de 80 de procente.

Cercetătorii de la Şcoala de Medicină IU sunt primii care studiază practica folosirii unei metode bazate pe un câmp magnetic pentru a trata biofilmele evitând astfel folosirea antibioticelor. Ei au descoperit că această metodă nu numai că are succes la combaterea bacteriilor pe cont propriu, dar şi că atunci când sunt combinate cu alte medicamente pot fi chiar şi mai eficiente.

Această descoperire are potenţialul de a crea schimbări semnificative asupra modului prin care medicii tratează pacienţii cu infecţii bacteriene rezistente la antibiotice. Metoda poate să ajute de asemenea la prevenirea formării unor noi biofilme infecţioase în viitor. Aceasta generează electrochimic 1 volt de electricitate la contactul cu lichidele corpului, ca sângele sau cele din rană, ceea ce nu poate răni sau a electrocuta pacientul.

”Acest lucru arată pentru prima dată că biofilmul bacterian poate fi distrus folosid o metodă care foloseşte electricitatea. Asta are implicaţii asupra chirurgiei având în vedere că prezenţa biofilmului poate duce la multe complicaţii în cazul rezultatelor chirurgicale bune”, a spus dr. Chandan Sen, director la Indiana Center for Regenerative Medicine and Engineering, citat de sciencedialy.com.

Această metodă pentru îngrijirea arsurilor a fost recent aprobată de Administraţia Alimentelor şi Medicamentelor.

viewscnt